Доступність посилання

ТОП новини

США висловили занепокоєння законами проти блюзнірства й віровідступництва


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Державний департамент США висловив занепокоєння через закони проти блюзнірства й віровідступництва, що існують у деяких ісламських країнах.

Такі закони суперечать засадам всесвітньо визнаних прав людини і підривають їх, мовиться у звіті Держдепартаменту про релігійні свободи у світі за 2015 рік.

Зокрема, в Пакистані такі закони часто використовують як виправдання для самосудів, мовиться в документі.

Крім того, у звіті звернено увагу й на придушення прав сунітів урядом шиїтського Ірану чи на придушення прав шиїтів владою сунітської Саудівської Аравії.

Серед іншого, звіт згадує також заходи проти християн у Китаї чи антисемітизм у Європі.

Як мовиться в документі, серед найгірших порушників релігійних свобод у світі залишаються недержавні актори – такі як екстремістські ісламістські угруповання «Ісламська держава» в Іраку й Сирії чи «Боко Харам» у Західній Африці.

В Україні Держдепартамент побачив проблеми, зокрема в тому, що підтримувані Росією сепаратисти, які все ще контролюють частини Донецької і Луганської областей, порушували права тих, хто є релігійними меншинами на окупованих територіях.

В окремий розділ української частини звіту винесено окупований Росією український Крим, де російська окупаційна влада продовжила утиски релігійних меншин, у першу чергу кримських татар, здійснювала викрадення, затримання і судові переслідування на підставі запроваджуваних на півострові російських законів про «боротьбу з екстремізмом».

А в Росії уряд продовжував розширювати привілеї Російської православної церкви і обмежувати при цьому діяльність мусульман та інших релігійних меншин, таких як «Свідки Єгови», п’ятдесятники чи саєнтологи (у США ця структура вважається релігійною). Крім того, мовиться у звіті, російська влада використала закони про протидію екстремізмові по всій Росії, щоб скасовувати реєстрацію громад релігійних меншин, і накладала обмеження на здійснення ними релігійної практики, а також на можливості для них придбавати землю і будувати місця для здійснення культу.

Нинішній звіт про релігійні свободи у світі, який Держдепартамент США подав до Конгресу, став уже 18-м.

XS
SM
MD
LG