Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: обвинувальний акт щодо керівників центру оцінювання якості освіти направили в суд


Генеральна прокуратура України заявляє про направлення до суду обвинувального акту в справі колишнього керівництва Українського центру оцінювання якості освіти.

Як повідомляє ГПУ 15 серпня, документи направили до суду 27 липня.

Колишнього директора Українського центру оцінювання якості освіти, його двох заступників і ще чотирьох осіб звинувачують у несанкціонованій зміні результатів зовнішнього незалежного оцінювання, привласненні та легалізації коштів Державного бюджету України й Американських рад з міжнародної освіти.

«Завищення результатів ЗНО надало незаконні переваги у доступі до вищої освіти сотням абітурієнтів, переважно дітей керівників органів державної влади вищого рівня, правоохоронних органів, працівників системи освіти, народних депутатів України та їх помічників, та обмежило можливість отримання освіти талановитою молоддю, яка мала на це законне право», – заявили в ГПУ.

За даними прокуратури, у 2014-2015 роках слідство встановило завищення результатів ЗНО понад 200 осіб, а всього з 2008 року – близько двох тисяч.

Генпрокуратура заявляє, що «забезпечує поновлення прав потерпілих, за наслідками чого вже відраховано 26 студентів, що подали недостовірні дані про результати ЗНО і відповідні документи направлені до вищих навчальних закладів ще стосовно 174 осіб».

Колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук на своїй сторінці у Facebook заявив, що Генпрокуратура «виконала функцію суду».

«Єдине, що не винесла вирок. Я вже не кажу про чергове порушення прав людини і презумпцію невинуватості: бо оприлюднені прізвища людей, вина яких не доведена в суді. Але переживемо і це. Ця публікація лише допоможе нам у нашій боротьбі. Ми повернемося до її коментування після рішення суду. Навіть, якщо це буде ЄСПЛ», – написав Лікарчук.

У вересні минулого року директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук повідомив, що подав у відставку. Перед цим, у липні уряд усунув його від виконання обов’язків на час розслідування, яке проводить Генеральна прокуратура за підозрою у зловживанні службовим становищем щодо керівництва центру.

У Міністерстві освіти і науки вказували на відсутність конкретних доказів чи звинувачень на адресу керівництва центру і заявляли, що порушена справа є «піар-кампанією» Генпрокуратури.

Український центр оцінювання якості освіти створений у 2005 році. Серед завдань центру – підготовка проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), моніторинг якості освіти.

XS
SM
MD
LG