Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відкрили офіс «поліцейських омбудсменів»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Національна поліція України відкрила у Києві офіс Управління забезпечення прав людини.

За словами голови поліції Хатії Деканоїдзе, головне завдання «поліцейських омбудсменів» – контролювати дотримання прав людини від моменту першого спілкування з поліцейським і до вирішення проблеми.

Представники управління відстежуватимуть порушення з боку працівників поліції під час виконання їхніх службових обов’язків і проводитимуть службові перевірки.

«Ситуація, яка відбулася в Кривому Озері, довела, що такий офіс дуже важливий. І якщо ми хочемо розвиватися як реальна сучасна поліція, такий офіс обов’язково має бути. Щоб поліцейський омбудсмен моніторив ситуацію: що відбувається у райвідділах, в територіальних органах, в ізоляторах тимчасового утримання. Які там люди працюють, як вони усвідомлюють сучасні стандарти, які пов’язані з правами людини», – сказала Хатія Деканоїдзе, яка є керівником цього офісу.

Крім того, як зазначає голова Нацполіції, працівник управління має повноваження перевірити ізолятор тимчасового утримання у будь-яку хвилину.

«Ми можемо контролювати своєчасність надання затриманому захисника, медичної допомоги, харчування. І найголовніше – виключити фактор фізичного впливу», – додає заступник голови Національної поліції Костянтин Бушуєв.

Інформацію про порушення управління отримуватиме безпосередньо від громадян, правозахисників і зі ЗМІ. Повідомлення про факти порушень передаватимуть до прокуратури. Також управління проводитиме тренінги і навчання для поліцейських.

Представники Управління забезпечення прав людини працюватимуть в територіальних підрозділах поліції в усіх регіонах України.

XS
SM
MD
LG