Доступність посилання

ТОП новини

Доповідач ООН не побачив різниці між останніми й попередніми виборами в Білорусі


Міклош Гарасті, архівне фото
Міклош Гарасті, архівне фото

Спеціальний доповідач ООН щодо стану з правами людини в Білорусі Міклош Гарасті заявив, що в Білорусі не було ніякої справжньої різниці між останніми наразі парламентськими виборами 11 вересня і всіма попередніми в цій країні за тривалий час.

Як заявив спецдоповідач, він відзначив як позитив те, що цього разу кандидати мали дещо більші можливості проводити передвиборні зібрання, і привітав обрання до парламенту двох невладних кандидатів – однієї опозиціонерки й однієї незалежної – вперше за останні два десятиліття.

Але, посилаючись на повідомлення про залякування, фальсифікації, маніпуляції і непрозорість протягом цих виборів, представник ООН додав, що влада Білорусі й далі зловживала правом громадян на вільні і справедливі вибори, «затиснувши його в залізний кулак давніх репресивних законів та інституцій».

Рівний перебіг виборів не має перекривати глибинні системні порушення в перебігу кампанії, наголосив Міклош Гарасті.

За його словами, «вибори чітко засвідчили відсутність політичної волі розвивати і захищати права людини в Білорусі».

На виборах до нижньої палати парламенту Білорусі, Палати представників, що відбулися 11 вересня, за даними спостерігачів, було чимало порушень. Про них критично висловилися міжнародні спостерігачі. За результатами виборів до парламенту були вперше від часу приходу до влади президента Олександра Лукашенка обрані двоє кандидатів, що не представляють провладні сили: Ганна Конопацька, юрист, висуванець опозиційної Об’єднаної громадянської партії, і Олена Анісім, незалежна, мовознавець і захисник білоруської мови.

XS
SM
MD
LG