Доступність посилання

ТОП новини

Закон про вибори на Донбасі потрібен, проте за умови невтручання Росії в процес – Кучма


Закон про вибори на Донбасі потрібен, проте за умови невтручання Росії в процес – Кучма (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Закон про вибори на Донбасі потрібен, проте за умови невтручання Росії в процес – Кучма (відео)

Колишній президент України, представник України у Контактній групі Леонід Кучма заявляє, що Київ має підготувати та ухвалити закон про вибори на Донбасі, проте з зазначенням усіх умов про невтручання з боку Росії та в разі виконання нею домовленостей. Про це він заявив в коментарі Радіо Свобода.

«На окупованій території, де немає української влади, говорити про вибори? Це неможливо. А та сторона пропонує, фактично, створити владу, російський протекторат. Із присутністю усіх військ, понад 40 тисяч, із озброєнням. І ми чудово розуміємо, кого там оберуть під дулами автоматів у місцеві органи влади. Ми на це не можемо піти», – заявив Кучма.

Леонід Кучма додав, що закон мусить відповідати нормам Євросоюзу та ОБСЄ.

Він зауважив, що мінські переговори тривають на регулярній основі, проте без головного результату – припинення воєнних дій немає.

Переговори зазвичай тривають по 5-8 годин, додав він.

Напередодні під час візиту до Києва міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив про необхідність для України йти на політичні кроки за мінськими угодами паралельно зі здійсненням безпекових кроків, а не після них, як наполягає Київ.

Еро наголосив, що ухвалення закону про проведення місцевих виборів на Донбасі і надання окупованим територіям «особливого статусу» є важливою політичною умовою у виконанні мінських домовленостей.

Тоді ж міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва пропонує розробити «паралельну дорожню карту» виконання мінських домовленостей, щоб кожен крок у зміцненні режиму безпеки супроводжувався кроком у просуванні політичних реформ. За його словами, при цьому перш за все має йтися про ті законопроекти, які Київ зобов’язався розробити і ухвалити.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і за участі міжнародних спостерігачів.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, а також вимагають виконання Москвою Мінських угод, проте Росія ці звинувачення відкидає і заявляє, що є лише «гарантом» виконання мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG