Доступність посилання

ТОП новини

Комітет постійних представників ЄС дав «зелене світло» безвізовому режиму з Грузією


Комітет постійних представників (Coreper), виступаючи від імені Ради ЄС, висловив свою підтримку наданню Грузії безвізового режиму, підтвердивши пропозицію Європейської комісії про це.

«Рада ЄС нині продемонструвала свою тверду підтримку наданню безвізового режиму громадянам Грузії, з огляду на проведені цією країною реформи», – заявив Петер Яворчик, постійний представник Словаччини в ЄС, а також голова Комітету постійних представників.

Він додав, що реформи в Грузії заслуговують довіри, і такі зусилля слід заохочувати.

«Ми розраховуємо на підтримку Європарламенту в завершенні відповідних процедур, щоб громадяни Грузії змогли насолоджуватися безвізовим режимом якомога швидше», – додав дипломат.

Але Рада ЄС підкреслила, що набуття чинності лібералізації візового режиму для Грузії повинне настати водночас зі вступом у силу нового «механізму припинення» лібералізації візового режиму на випадок його грубих порушень.

На основі наданого нині мандату головування Словаччини в Раді ЄС тепер має розпочати переговори щодо «безвізу» для Грузії з Європейським парламентом, який може остаточно розглянути це питання на пленарній сесії наприкінці жовтня.

Ідеться про можливість короткотермінових, на термін до 90 днів протягом кожних 180 днів, відвідин країн «шенгенської зони» з туристичними, бізнесовими або сімейними цілями, але без права працевлаштування.

Щодо України на аналогічне рішення Комітету постійних представників очікують наступними тижнями.

XS
SM
MD
LG