Доступність посилання

ТОП новини

Керівники НАТО та ЄС закликали дотримуватися балансу щодо Росії


Голова Європейської ради Дональд Туск (л) і президент Європарламенту Мартін Шульц
Голова Європейської ради Дональд Туск (л) і президент Європарламенту Мартін Шульц

Керівники НАТО, Європейської ради та Європейського парламенту заявили, що схильні до жорсткої позиції щодо дій Росії, але готові продовжити діалог із цією країною. На форумі в Німеччині 10 жовтня напотребі збалансованої політики щодо Москви наголосили генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, голова Європейської ради Дональд Туск і президент Європарламенту Мартін Шульц.

«Ми не повинні оголосити Росію парією. Замість цього, ми повинні сказати Москві: ми засуджуємо те, що ви робите неправильно, але триматимемо канал для діалогу відкритим, коли ви будете готові», – відзначив Шульц.

Столтенберґ закликав до конструктивних відносин з Росією, попри найбільшу військову розбудову НАТО з часів холодної війни, яка, за словами керівника альянсу, переважно завершена.

«Ми не хочемо збільшувати свою присутність далі, але ми продовжимо надсилати сигнал, що наші війська можуть бути посилені, якщо це буде необхідно. Дуже важливо уникнути нової холодної війни. Ми не хочемо нової гонки озброєнь», – наголосив генеральний секретар НАТО.

Туск також вказав, що метою є нормальні відносини з Росією, але від часу розширення санкцій ЄС, запроваджених після анексії Криму в 2014 році, нічого не змінилося. Це означає, що санкції, швидше за все, будуть продовжені ще раз, акцентував голова Європейської ради.

Євросоюз спільно зі США та деякими іншими країнами Заходу в кілька етапів запровадив санкції проти Москви – спершу через російську анексію українського Криму, згодом – через роль Росії в збройному конфлікті на Донбасі.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, тут загинули близько 10 тисяч людей.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG