Доступність посилання

ТОП новини

НАТО посилить свою присутність в Чорному морі й повітряному просторі цього регіону – Столтенберґ


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

НАТО посилить свою присутність в Чорноморському регіоні зусиллями окремої військово-морської бригади під керівництвом Румунії та забезпечить авіаційні патрулювання за участі Великобританії. Про таке рішення Північноатлантичної ради НАТО повідомив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберґ.

«Ми зміцнимо нашу присутність в районі Чорного моря залучивши бригаду під командуванням Румунії, а також забезпечимо нашу присутність у повітряному просторі й на морі. Велика Британія заявила, що надаватиме військово-повітряні сили та засоби для забезпечення патрулювання повітряного простору», – сказав він.

Детальніше про розгортання сил Північноатлантичного альянсу в Чорноморському басейні керівник НАТО пообіцяв розповісти у лютому 2017 року.

Міністри оборони країн НАТО 26-27 жовтня провели зустріч у штаб-квартирі альянсу, де вони, зокрема вирішили деталі роботи чотирьох батальйонів, які з нового року будуть розміщені у країнах, розташованих на кордонах із Росією, і якими керуватимуть, відповідно, Канада, Німеччина, Велика Британія і США. Голови оборонних відомств також проаналізували шляхи посилення своєї присутності у басейні Чорного моря і способи боротьби із кібернетичними загрозами, міграцією та загрозою тероризму.

З часу незаконної анексії Криму Росією на півострові спостерігається значна мілітаризація й істотне розростання російських військових баз. Це викликало занепокоєння сусідніх держав, зокрема Румунії, яка є державою-союзницею НАТО.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG