Доступність посилання

ТОП новини

Проросійському кандидату в президенти Молдови поки не вдається перемогти у першому турі


На виборах президента Молдови, швидше за все, відбудеться другий тур – підтримка лідера перегонів, соціаліста Ігоря Додона, складає нижче 50%.

Про це свідчать попередні результати підрахунку голосів, оголошені Центрвиборчкомом країни. Після підрахунку 92,55%% протоколів його показники склали 49,66%%.

Очікується, що надалі показники підтримки соціаліста додатково впадуть, оскільки до ЦВК мають надходити протоколи голосування закордонних дільниць, де його підтримка є достатньо низькою.

Ключова суперниця Додона, представниця об’єднаної правої опозиції Майя Санду, має підтримку близько 37%.

Соціаліст Ігор Додон є лідером у багатьох соціологічних опитуваннях, але може не набрати достатньої кількості голосів, щоб виграти на виборах у першому турі. 41-річний економіст Додон прагне змінити курс країни на євроінтеграцію, передбачений підписаною в 2014 році на тлі запеклого опору Москви угодою про асоціацію з ЄС.

Основною опоненткою Додона є колишній міністр освіти і голова Партії дій і солідарності Майя Санду. Вона хоче реалізувати передбачені угодою про асоціацію Кишинева з Брюсселем реформи та заявляє, що Молдові необхідно зміцнити свої шанси на членство в ЄС.

Вибори, що відбуваються в Молдові 30 жовтня, є першими за останні 20 років прямих президентських виборах. Вибори сприймаються спостерігачами як боротьба між прихильниками інтеграції Молдови з Європейським союзом і тими, хто хоче тісніших зв’язків з Росією.

XS
SM
MD
LG