Доступність посилання

ТОП новини

АП: законопроект «Про Конституційний суд України» подано на розгляд парламенту 


Народні депутати, члени Ради з питань судової реформи, внесли на розгляд Верховної Ради України проект закону «Про Конституційний суд України», повідомляє у п’ятницю прес-служба президента України.

«Внесення на розгляд законопроекту «Про Конституційний суд України» – це приклад ефективної спільної роботи українських та іноземних вчених-конституціоналістів, народних депутатів та представників громадянського суспільства в рамках Ради з питань судової реформи», – заявив заступник голови адміністрації президента, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

Напередодні повідомлялось, що законопроект про Конституційний суд вивчала Венеціанська комісія. Після попереднього ознайомлення експерти комісії зустрілися з представниками робочої групи, яка розробляла документ.

Законопроект «Про Конституційний суд України» передбачає зміну структури, повноважень та процедури добору суддів до цього органу.

Серед новацій законопроекту є додатковий механізм захисту прав і свобод громадян – інститут конституційної скарги. Він полягає в тому, що особа може звернутися до КСУ із конституційною скаргою, якщо вважатиме, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон не відповідає Конституції України.

Конституційний суд – єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні, завданням якого є гарантування верховенства Конституції як Основного закону держави на всій території держави. Цей суд розпочав діяльність 18 жовтня 1996 року.

XS
SM
MD
LG