Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі вшанували пам'ять учасників Української Гельсінської групи


У Дніпрі відбувся вечір пам’яті учасників Української Гельсінської групи
У Дніпрі відбувся вечір пам’яті учасників Української Гельсінської групи

У Дніпрі 22 листопада відбувся вечір пам’яті учасників Української Гельсінської групи. Захід приурочили до 40-річчя створення об’єднання.

У приміщенні бібліотеки цього вечора розгорнули виставку матеріалів та книг про членів групи, їхню правозахисну діяльність, репресії, яких вони зазнали. На вечір, організований правозахисною групою «Січ», зібрались родичі політрепресованих дніпрян, музейники, історики та студенти.

За словами дослідниці, старшого наукового співробітника музею «Літературне Придніпров’я» Світлани Мартинової, до Української Гельсінської групи входило троє дніпрян, найвідоміший серед них – поет і правозахисник Іван Сокульський (1940-1992).

«Іван Сокульський відомий також як один із авторів «Листа творчої молоді Дніпропетровська» – 1968 року, коли на Дніпропетровщині була розгорнута «антисоборна кампанія», він з однодумцями пише «Листа…» на захист роману Олеся Гончара «Собор», проти русифікації. За лист Сокульський був засуджений до чотирьох з половиною років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Із ув’язнення поет повернувся правозахисником», – зауважила Світлана Мартинова.

За її словами, Іван Сокульський був одним із зачинателів демократичного та правозахисного руху на Дніпропетровщині. Його громадська робота й пережиті репресії – понад 13 років тюрем, карцерів та таборів – довгий час заважали літературознавцям оцінити його літературний талант: перші збірки поезій побачили світ вже після смерті дисидента.

Гостею вечора стала Жанна Крижановська, яка розповіла історію свого батька, політрепресованого Миколи Береславського, вчителя, активного діяча самвидаву. Він був одним із українських «смолоскипів волі» – людей, які, протестуючи проти радянської влади, намагались вчинити акти самоспалення. Інформація про них за часів СРСР ретельно приховувалась.

«Ми вирішили розповісти молоді й пересічним дніпровцям, як змінювався правозахисний простір України протягом крайніх десятиріч, адже з часів Радянського Союзу мала рухнути не одна скеля задля того, щоб цінність людини, її життя та гідності вийшла на передній план», – зазначили організатори заходу.

У рамках заходу також було презентоване чотиритомне видання матеріалів про Українську Гельсінську групу, виданих у Києві. Наприкінці вечора організатори влаштували вікторину серед студентів на краще знання історії Української Гельсінської групи, переможці отримали книги про діячів групи.

Клікніть, щоб відкрити проект про УГГ:

XS
SM
MD
LG