Доступність посилання

ТОП новини

У США розглядають запрошення на переговори щодо Сирії


Хлопчик у зруйнованому районі Алеппо, Сирія, 4 січня, 2017 року
Хлопчик у зруйнованому районі Алеппо, Сирія, 4 січня, 2017 року

Державний департамент США повідомляє, що у Вашингтоні розглядають запрошення на участь у мирних переговорах щодо Сирії, які мають відбутися у столиці Казахстану, Астані.

Агенція Reuters повідомляє з посиланням на американського посадовця, що Вашингтон отримав запрошення, тепер вивчає його.

Президент Сирії Башар аль-Асад заявляє, що на мирних переговорах у столиці Казахстану наступного тижня сторони зосередяться на гарантуванні припинення бойових дій у Сирії, щоб дозволити доступ гуманітарної допомоги по всій країні. Як заявив Асад в інтерв’ю японському телебаченню, яке цитує його прес-служба, незрозуміло, чи буде політичний діалог на зустрічі, «оскільки неясно, хто братиме в ній участь».

Переговори заплановані на 23 січня в Астані.

Москва й Анкара були посередниками в досягненні угоди про припинення вогню між силами Асад і повстанськими групами в кінці грудня, але насильство триває, особливо навколо столиці Сирії, Дамаска.

Повстанські групи, які мають взяти участь у мирних переговорах, кажуть, що будуть обговорювати тільки підтримання нестійкого перемир’я і поліпшення доступу гуманітарної допомоги.

Росія, Іран і Туреччина просували ідею сирійських мирних переговорів після того, як сирійські урядові війська минулого місяця взяли під контроль Алеппо, що більшу частину конфлікту в Сирії було оплотом повстанців.

Іран і Росія є ключовими прихильниками президента Сирії Башара аль-Асада у громадянській війні, в той час як Туреччина підтримує повстанські групи.

XS
SM
MD
LG