Доступність посилання

ТОП новини

Росія: у Красноярську протестували проти будівництва православного храму


Учасники мітингу проти будівництва православного храму у Красноярську, 28 травня 2018 року
Учасники мітингу проти будівництва православного храму у Красноярську, 28 травня 2018 року

У російському Красноярську 28 травня пройшов мітинг з вимогою провести референдум щодо будівництва православного собору на набережній Єнісею.

В акції брали участь близько 300 людей, які обурені тим, що рішення про зведення храму ухвалили без урахування їхньої думки, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Ми виступаємо не проти православної церкви. Ми проти того, що важливі рішення ухвалюються без урахування думки городян і навіть всупереч їй. Якщо на референдумі більшість красноярців висловиться за будівництво собору, отже, це буде рішення городян, а не кількох людей, які навіть не мають відношення до Красноярська. Якщо люди виступлять проти –влада не має права ігнорувати цей момент», – заявив організатор мітингу Денис Сапригін.

Красноярські активісти заявляють, що територія для будівництва церкви, яку у 2012 році погодив російський патріарх Кирило, розташована надзвичайно близько до місця відпочинку жителів.

Раніше митрополит Красноярський і Ачинський Пантелеймон розкритикував активістів, назвавши їх «екстремістами».

З часу розпаду СРСР у Росії збудували багато церков. У деяких випадках жителі опонували цьому.

У березні у Єкатеринбурзі жителі протестували проти місця будівництва нової церкви. У квітні – аналогічні протести пройшли у російському Томську.

Згідно опитуваннями, дві третини громадян Росії вважають себе православними, але лише невеликий відсоток регулярно ходить до церкви.

XS
SM
MD
LG