Доступність посилання

ТОП новини

Гуґ: за тиждень на Донбасі через бойові дії постраждали 9 цивільних


Александр Гуґ
Александр Гуґ

За тиждень 22-28 травня в зоні бойових дій на сході України були поранені дев’ять цивільних жителів, повідомив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Гуґ.

«Це шість жінок і три чоловіки. П’ятеро з цих людей – на непідконтрольних українській владі територіях – в Яковлівці, Олександрівці, Горлівці, Донецьку. Четверо – в Авдіївці та Красногорівці», – сказав він 1 червня в Києві.

За словами Гуґа, спостерігачі ОБСЄ зафіксували збільшення на 45% кількості порушень припинення вогню 22-28 травня на Донбасі.

Гуґ заявив, що сторони конфлікту нічого не роблять у питанні протимінної діяльності. За його словами, насамперед від вибуху закладених мін і невибухлих снарядів страждають мирні жителі.

Він також звернув увагу на обмеження, погрози і ризики, з якими стикаються спостерігачі щодня.

«Минулого тижня ми зафіксували 34 випадки обмеження свободи пересування наших патрулів. Із них 20 випадків мали місце або біля ділянок із розведення, або безпосередньо на них. Сторони обіцяли вилучити міни або боєприпаси на цих ділянках, проте обіцянку не виконали. У патрулів немає повного доступу до цих ділянок. Інші 14 випадків сталися на непідконтрольних Києву ділянках», – заявив заступник голови місії.

За даними Гуґа, на сьогодні місія налічує 653 спостерігачів, 573 працюють на сході України.

23 квітня у районі села Пришиб на контрольованій угрупованням «ЛНР» частині Луганщини підірвався автомобіль СММ ОБСЄ. Загинув американський медпрацівник, госпіталізовані двоє членів патруля місії – громадяни Німеччини та Чехії.

Відтоді діяльність місії на Донбасі залишається обмеженою.

XS
SM
MD
LG