Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми» відкидають звинувачення депутата Недави у замовному характері розслідування про нього


Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Олег Недава
Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Олег Недава

Програма «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу UA:Перший) відкидає звинувачення народного депутата з фракції БПП, заступника голови комітету з питань екологічної політики Верховної Ради Олега Недави у перекручуванні фактів, викладених у журналістському розслідуванні «Токсичне лобі». Як депутат Недава відстоює інтереси фірми свого помічника». Також редакція відкидає звинувачення депутата у замовному характері матеріалу.

Редакція наполягає, що у своєму матеріалі журналісти виклали інформацію об’єктивно. А саме – документально підтвердили, що помічник народного депутата Недави Володимир Ширяєв є співзасновником фірми ТОВ «СП Еконіка», яка нині продовжує працювати з токсичними відходами, попри анульовану ліцензію, й інтереси якої публічно лобіює депутат Недава.

Реагуючи на розслідування, Олег Недава на своїй сторінці у Facebook заявив, що розслідування нібито «ґрунтуються на тому, що в мене був помічник, а він є засновником фірми, яку хоче добити Мінприроди». За його словами, зусиллями Мінприроди паралізований увесь сектор утилізації небезпечних відходів. «Пан Семерак та його оточення видають ліцензії в ручному режимі», – додав він.

Редакція підкреслює, що заява Олега Недави не спростовує основного факту, який встановили журналісти в розслідуванні: ТОВ «СП Еконіка» його тодішнього помічника Володимира Ширяєва продовжує збирати і зберігати токсичні відходи на складі у селищі Коцюбинське під Києвом при тому, що ліцензія дозволяла фірмі використовувати лише склад і виробничі потужності у Горлівці, нині окупованій підтримуваними Росією бойовиками. Коли Мінприроди виявило, що «СП Еконіка» працює на неоформленому складі під Києвом і не дбає про екологічну безпеку, ліцензію на роботу з небезпечними відходами у жовтні 2016 року анулювали.

Попри це, компанія «Еконіка» і далі функціонує. У травні й червні журналісти побували на промисловому майданчику підприємства у селищі Коцюбинське Київської області й переконалися в цьому. До того ж у рекламних оголошеннях компанія відкрито пропонує клієнтам утилізувати хімічні реактиви, отрутохімікати, акумулятори і залишки кислот.

Працівники промзони підтвердили, що компанія «Еконіка» приймає відходи. На самому складі «Схеми» побачили вживані ємності від отрутохімікатів, баки з небезпечними рідинами, бочки від нафтопродуктів, акумулятори і велику кількість люмінесцентних ламп.

Знімальна група приїжджала на склад «Еконіки» кілька разів і небезпечних матеріалів там ставало дедалі більше.

Більше того, одразу після звернення журналістів Радіо Свобода до Олега Недави з проханням прокоментувати ці факти він звільнив співзасновника «СП Еконіка» Володимира Ширяєва з посади свого помічника. Пізніше він повідомив, що звільнив його з саме через те, що інформація про бізнес Ширяєва підтвердилася.

Олег Недава був єдиним із народних депутатів, хто особисто відвідував засідання Апеляційної ради, де розглядалася, зокрема, і скарга «Еконіки». Сам він заявив, що захищає інтереси реально діючих підприємств, які звернулися до нього як до заступника голови профільного комітету Верховної Ради.

У Мінекології наполягають, що позбавили фірму ліцензії в жовтні 2016 року через суттєві порушення, та зауважують, що жодних рішень про поновлення ліцензії міністерство не ухвалювало, крім того, досі триває суд, тож нині ліцензія «Еконіки» вважається нечинною.

XS
SM
MD
LG