Доступність посилання

ТОП новини

У курдській автономії Іраку триває підрахунок голосів на референдумі про незалежність


Бійці курдського ополчення «пешмерґа» на тлі національного прапора показують свої позначені чорнилом пальці після голосування на референдумі 25 вересня
Бійці курдського ополчення «пешмерґа» на тлі національного прапора показують свої позначені чорнилом пальці після голосування на референдумі 25 вересня

В автономному курдському регіоні Іраку триває підрахунок голосів на референдумі про незалежність. Попередні результати, оголошені виборчою комісією в місті Ірбіль, свідчать, що понад 90% учасників голосування підтримали проголошення незалежності. Явка склала 72%, у референдумі взяли участь 3,3 мільйона з понад 4,5 мільйона зареєстрованих виборців.

Після цього прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді оголосив, що не вестиме переговорів з курдськими лідерами щодо референдуму, який він назвав «неконституційним». Багдад і раніше попереджав, що боротиметься за єдність Іраку, зокрема, шляхом скорочення нафтових доходів курдського регіону.

Президент регіонального уряду Масуд Барзані заявив, що голосування, яке має рекомендаційний характер, є першим кроком у тривалому процесі проведення переговорів про незалежність регіону, який є автономним з 1991 року і відіграє велику роль у війні проти ісламських екстремістів.

ООН, США та інші західні держави висловили занепокоєння тим, що референдум може зашкодити зусиллям у війні проти екстремістського угруповання «Ісламська держава». Також виступають проти референдуму сусідні Туреччина та Іран, які самі мають значні курдські меншини.

XS
SM
MD
LG