Доступність посилання

ТОП новини

Косово: суд визнав винними 4 опозиціонерів через порушення роботи парламенту


Розпилений у будівлі парламенту Косова сльозогінний газ, 15 жовтня 2015 року
Розпилений у будівлі парламенту Косова сльозогінний газ, 15 жовтня 2015 року

Суд у Косові 3 січня визнав чотирьох опозиційних депутатів винними у кількаразових випадках порушення роботи парламенту, зокрема із застосуванням сльозогінного газу, призначивши їм покарання у вигляді позбавлення волі. Засудженими до 18 місяців ув’язнення є представники лівої партії «Самовизначення» – лідер Альбін Курті і ще троє членів партії. За рішенням суду, усі четверо політиків не будуть ув’язнені, якщо не чинитимуть злочину протягом дворічного випробувального терміну.

У вердикті суду йдеться, що підсудні використовували «сльозогінний газ без дозволу» на чотирьох парламентських засіданнях, щоб заблокувати роботу законодавців.

«Вони порушили закон, використовуючи зброю або небезпечні інструменти», – сказав суддя, зачитуючи вирок.

Ще 11 законодавцям висунуті такі ж звинувачення і вони чекають вироків суду.

У листопаді минулого року представник лівих був засуджений до восьми років позбавлення волі через обстріл будівлі парламенту з протитанкового гранатомета

Підривну тактику в парламенті опозиціонери Косова використовували з 2015 року на знак протесту проти пропонованої угоди про демаркацію кордону з Чорногорією. Ратифікація угоди є однією з вимог Європейського союзу для зближення з ним Косова і, зокрема, для запровадження для його громадян безвізового режиму.

XS
SM
MD
LG