Доступність посилання

ТОП новини

Міністр закордонних справ Ірану закликав іноземців не розпалювати протести


Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф
Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф закликав інші країни не підживлювати небезпеку в його країні. 8 січня на конференції з питань безпеки в Тегерані він повторив офіційну позицію уряду Ірану, що протести були спровоковані розвідувальними службами зарубіжних країн, зокрема США, Ізраїлю та Саудівської Аравії.

«Жодна країна не може створити безпечне середовище для себе за рахунок створення небезпеки для своїх сусідів», – вказав Заріф і додав, що «такі зусилля» матимуть лише зворотній ефект.

Сполучені Штати відкинули заяви Ірану, нібито Вашингтон спричинив протести, які призвели до загибелі 22 людей та арешту понад 1700 учасників антиурядових акцій. Директор ЦРУ Майк Помпео наголосив 7 січня, що його відомство не має жодної ролі в акціях протесту, які тривають уже другий тиждень.

Президент США Дональд Трамп 3 січня висловив захоплення протестувальниками і вказав, що Вашингтон підтримає іранський народ «у відповідний час».

7 січня міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель заявив, що Євросоюз запросить іранського колегу для розмови про акції протесту, які тривають із 28 грудня.

В Ірані група із 16 відомих прихильників реформ, що живуть у країні, виступила із заявою, в якій заперечила повідомлення уряду, нібито протести організовані зарубіжними країнами. «Попри те, що вороги країни завжди намагаються скористатися такими подіями, ми маємо знати, що будь-яке іноземне втручання буде неможливим без існування внутрішніх умов», – вказали автори заяви.

Корпус вартових Ісламської революції, елітне збройне формування, що є головною опорою режиму в Тегерані, заявив 7 січня, що противладні протести «зазнали поразки».

За повідомленнями, влада вже зняла обмеження на доступ до соцмережі Instagram. Державне агентство «Фарс» заявило, що також повністю розблокували й Telegram, але 7 січня ця служба була далі недоступна.

Протести спалахнули в першу чергу проти економічних труднощів молоді і робітників, але швидко переросли в виступи проти політики влади і проти привілеїв еліти, яку демонстранти називали відірваною від народу.

XS
SM
MD
LG