Доступність посилання

ТОП новини

МОН: рекомендації Венеційської комісії щодо мови навчання у приватних школах врахували


У Міністерстві освіти і науки заявляють про врахування рекомендації Венеційської комісії щодо мови навчання у приватних школах, вже почалися консультації з національними громадами

«Хочу нагадати, що в одній з рекомендацій Венеційської комісії йдеться про звільнення приватних шкіл від нових мовних вимог. Ми виконуємо рекомендації комісії, тому в одному з пунктів мовної статті проекту закону «Про загальну середню освіту» передбачили, що приватні школи мають право вільного вибору мови освітнього процесу», – сказав заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей, якого цитує прес-служба МОН.

Він зауважив, що водночас приватні школи повинні забезпечити оволодіння учнями державною мовою.

«Тобто якщо національна громада має можливість, вона може відкривати приватні школи і там грати за своїми правилами, однак виконувати стандарт щодо вивчення української мови», – додав Хобзей.

Він уточнив, що у новому державному стандарті для початкової освіти, який очікує на затвердження Кабміном, передбачено вивчення у 1-4 класах 5 годин української мови на тиждень.

У МОН заважають, що вже відбулася зустріч з представниками молдовської, німецької, грецької, болгарської, гагаузької та єврейської громад щодо мовної статті проекту закону «Про загальну середню освіту».

Як стверджують у міністерстві, це одна з низки зустрічей, що заплановані на лютий-березень 2018 року.

14 лютого уряд схвалив законопроект, який має внести зміни до перехідних положень закону «Про освіту» та продовжити перехідний період для імплементації мовної статті на 3 роки – до 2023-го. Продовження перехідного періоду пропонувала Венеціанська комісія.

Восени минулого року набрав чинності новий український закон про освіту. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном.

Перехідні положення закону передбачають: «особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою».

XS
SM
MD
LG