Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія допоможе збудувати українські «дороги до ЄС» – Омелян


Володимир Омелян
Володимир Омелян

Українські транспортні проекти «Євроколія» і Go Highway, які мають сполучити Україну з її сусідами-членами ЄС сучасними автобанами і залізницею, може частково профінансувати Євросоюз. Таку заяву зробив міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час спільного брифінгу з гендиректором з питань мобільності і транспорту Єврокомісії Хенріком Хололеєм, який відбувся після їхніх переговорів.

«Україна є пілотним майданчиком у плані транспортної співпраці з ЄС… Нещодавно ми дізналися, що один з інструментів Європейського союзу готовий сьогодні фінансувати частину Go Highway – нашого проекту, який об'єднає Балтику і Чорне море. Також розглядається можливість співфінансування «Євроколії», яка буде заходити до України», – сказав Омелян.

Пізніше готовність ЄС інвестувати у ці проекти підтвердив і Хенрік Хололей.

На уточнювальне запитання Радіо Свобода Омелян додав, що на першому етапі проект «Євроколія» передбачає з’єднання коліями європейського стандарту Львова і Мукачева з кордоном Євросоюзу.

«Цей етап ми можемо зреалізувати у 2018 році», – запевнив посадовець.

Другим етапом, за його словами, є сполучення коліями європейського стандарту Львова, Києва та Одеси з західними сусідами України.

Зі свого боку, Хенрік Хололей наголосив, що ключовими для плідної співпраці України та ЄС у питаннях транспорту є ухвалення парламентом понад 40 нормативних актів, які запровадять в Україні європейські стандарти у цій галузі згідно з Угодою про асоціацію України з ЄС.

«На жаль, торік низка важливих законопроекті пройшла повз парламент», – висловив критику Хололей.

Водночас він покладає великі надії на ухвалення Національної транспортної стратегії України, яку можуть затвердити найближчим часом, і яка, вважають у Єврокомісії, поліпшить умови транспортної співпраці між Україною та ЄС.

1 вересня 2017 року набрала чинності Угода про асоціацію, яка зміцнює зв’язки між Україною і Європейським союзом і завершує чотирирічний процес політичних кроків довкола цього документа. Багато норм Угоди були застосовані іще з 2014 року, але повний вступ у дію забезпечує більш тісну співпрацю між Брюсселем і Києвом в таких сферах, як зовнішня політика, торгівля, правосуддя, освіта, наука, технології.

XS
SM
MD
LG