Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС закликали Білорусь провести «серйозну» реформу виборчого законодавства


Федеріка Могеріні
Федеріка Могеріні

Європейський союз закликав Білорусь негайно розпочати «серйозну і всеосяжну» реформу виборчого законодавства після місцевих виборів в країні.

«Місцеві вибори в Білорусі, що відбулися 18 лютого, стали можливістю посилення легітимності представників місцевої влади в країні; проте ряд основних рекомендацій та систематичних недоліків, визначених Бюро з питань демократичних інститутів та прав людини при ОБСЄ та Венеціанською комісією Ради Європи після попередніх виборів, залишилися неврегульованими», – йдеться у заяві канцелярії голови зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріки Могеріні.

Моґеріні звернулася до президента Білорусі через два дні після виборів до місцевих органів влади 18 лютого, і зазначила, що реформа повинна бути проведена «якомога швидше», до наступних виборів.

«Така реформа повинна бути здійснена якомога швидше, перед наступними виборами, з тим щоб втілити давні рекомендації та забезпечити однакові умови. Процес реформ має бути прозорим та всеохоплюючим», – йдеться в заяві.

У зовнішньополітичному відомстві ЄС заявили, що Європейський союз готовий надати допомогу Білорусі в «її зусиллях щодо приведення свого виборчого процесу у відповідність до зобов’язань ОБСЄ та інших міжнародних стандартів демократичних виборів».

18 лютого у Білорусі відбулися вибори до місцевих рад. За виборами в Білорусі спостерігали близько півсотні іноземних акредитованих дипломатів. Опозиція звинуватила владу у фальсифікації і порушенні виборчого законодавства

Правозахисники заявляють, що президент Білорусі Олександр Лукашенко, вперше обраний на посаду в 1994 році, систематично вдавався до придушення інакомислення, а перемогу здобував шляхом волевиявлення, які на Заході вважали недемократичними.

XS
SM
MD
LG