Доступність посилання

ТОП новини

Дуда підписав зміни до закону про Інститут національної пам’яті


Анджей Дуда
Анджей Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Інститут національної пам’яті.

Як повідомляється на офіційному сайті польського президента, Дуда вирішив підписати законопроект у найкоротші терміни на особисте прохання прем’єр-міністра країни від імені парламентської більшості.

27 червня польський парламент ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам’яті, скасувавши статтю про запровадження кримінальної відповідальності за звинувачення поляків в співучасті в Голокості.

Після цього директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на своїй сторінці в Facebook написав, що «польські парламентарі продемонстрували, що не все втрачено, і є здатність визнавати свої помилки і виправляти їх».

Читайте також: Ізраїль звинувачує Польщу в прагненні змусити свідків Голокосту мовчати

Закон про покарання за публічне звинувачення поляків у причетності до Голокосту передбачав кримінальну відповідальність (тюремне ув'язнення на термін до трьох років) за поширення ідей про вину польського народу або держави в Голокості. Покарання передбачене і за висловлювання про причетність поляків до «злочинів Третього рейху». До таких правопорушень відноситься, зокрема, використання формулювання «польські концтабори».

Закон також забороняє пропаганду в Польщі «бандерівської ідеології».

Документ, ухвалений Семом Польщі в січні, викликав критику США і особливо Ізраїлю, які закликали внести зміни до закону.

МЗС України також засуджувало рішення Сейму Польщі про заборону пропаганди «бандерівських націоналістів», назвавши це «черговою спробою нав’язати однобічне трактування історичних подій».

XS
SM
MD
LG