Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні набирають чинності нові карантинні обмеження


В громадських місцях більше не можна перебувати без масок на обличчі
В громадських місцях більше не можна перебувати без масок на обличчі

6 квітня набирають чинності нові обмеження, пов’язані з протидією коронавірусній інфекції COVID-19. Відтепер у громадських місцях не можна з’являтися без маски чи респіратора. Також заборонено ходити групами понад дві особи, за винятком супроводу дітей (яким до 14 років тепер не можна перебувати в громадських місцях самим). Радіо Свобода оглядає ці та інші зміни, запроваджені урядом.

Анонсуючи нові обмеження 3 квітня, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль назвав їх «єдиним способом розірвати ланцюг зараження та зберегти людські життя». Водночас він пообіцяв, що в разі зниження динаміки захворюваності карантинні заходи будуть послаблені.

Читайте також: Кабмін і влада Києва пояснили, де треба ходити в масках​

Отже, з понеділка постанова Кабміну обмежує, поміж іншого, кількість осіб, яким можна разом переміщатися вулицею, та перебування підлітків у громадських місцях.

Обмеження щодо пасажирів стосуються також їх кількості: людей у машині повинно бути не більше, ніж це передбачають її технічні характеристики, і всі повинні бути в масках. Маршрут, яким перевозять співробітників підприємств, потрібно узгоджувати з Національною поліцією.

Також залишається в силі заборона на роботу метро. Працівники критичної інфраструктури надалі користуються наземним міським транспортом.

Водночас продовжується робота магазинів продуктів, побутових товарів, техніки, запчастин для неї, аптек, ветеринарних крамниць, заправок. Можна продавати та обслуговувати транспортні засоби, ремонтувати техніку. При цьому всі працівники повинні мати засоби індивідуального захисту.

Постачальникам електроенергії заборонено відключати від постачання або обмежувати його нижче за технологічний мінімум підприємства централізованого водопостачання та водовідведення. Постачальникам газу не можна відключати від постачання виробників теплової та електричної енергії.

Читайте також: Медицина та економіка України. Чи ефективні заходи влади у боротьбі з коронавірусом?

На період карантину компанія «Нафтогаз», зокрема, повинна постачати природний газ виробникам тепла та електроенергії за договорами, незалежно від того, чи вони розраховуються за нього.

Окремі вимоги Кабмін висунув обласним державним адміністраціям та Київській міській державній адміністрації: на них – відповідальність за забезпечення місць обсервації та контроль стану здоров’я людей, які їздять між областями.

Уряд також розширив перелік людей, які підлягають самоізоляції – тепер такими є люди, старші за 60 років. Якщо літня людина не має нікого, хто може забезпечувати її ліками та продуктами, вона може виходити на закупи, але не далі ніж за 2 кілометри від дому. Самоізольовані – окрім хворих на COVID-19 – також можуть вигулювати домашніх тварин. При цьому вони повинні бути в масках без клапанів видиху. Це стосується навіть літніх людей, які не мають підозри щодо зараження.

Читайте також: З понеділка українцям не можна в парки. А як в інших країнах?​

Міністерство охорони здоров’я повинно укласти поіменний перелік людей, які мають самоізолюватися. Такі люди повинні повідомити (в тому числі через мобільний додаток Єдиного державного вебпорталу електронних послуг) місце, де проживатимуть протягом цього терміну, контактні дані, за згодою – інформацію про стан здоров’я та хронічні хвороби.

Неправдиві дані можуть призвести до адміністративної відповідальності, порушення самоізоляції, яке призведе до смерті інших людей – до кримінальної. Порушення правил карантину може коштувати від 17 до 34 тисяч гривень штрафу. Згідно з Кримінальним кодексом, порушення правил запобігання інфекційним захворюванням, які призвели до загибелі людей чи інших тяжких наслідків, караються ув’язненням від п’яти до восьми років.

Обов’язкова 14-денна обсервація, поміж інших, показана тим, хто повернувся до України з-за кордону або перетнув лінію розмежування з окупованою частиною Донбасу чи адмінкордон з анексованим Кримом. Однак ця вимога не стосується працівників дипломатичної служби, членів екіпажів суден, вантажного транспорту, бригад потягів, представників міжнародних організацій. Список таких людей укладає МЗС.

Читайте також: Питання-відповіді: які маски ефективні і чим можна їх замінити​

Раніше уряд вже дозволив обов’язкове медичне обстеження та госпіталізацію.

МОЗ тимчасово зупинив всі планові операції, окрім невідкладних. Поліція повинна посилити патрулювання громадських місць.

Мобільний додаток Єдиного державного вебпорталу «Дія» Міністерство цифрової трансформації презентувало 2 квітня. Він повинен, зокрема, давати можливість моніторити дотримання самоізоляції та обсервації.

Станом на 22:00 5 квітня в Україні підтвердили 1308 випадків захворювання на COVID-19, 37 людей померли, 28 людей одужали, повідомили у Центрі громадського здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG