Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Гра в петиції до Порошенка
Доля електронних звернень: серйозних та жартівливих

Остання відповідь президента на електронну петицію була надана рік тому. З того часу жодна з петицій більше не набирала необхідної кількості голосів.

Запрацював сервіс електронних петицій на сайті Адміністрації президента в серпні 2015 року.

Понад 30 тисяч петицій було зареєстровано майже за два роки. З них лише 40 набрали необхідну для розгляду кількість голосів (25 тисяч). На 38 петицій Петро Порошенко надав відповідь.

Що турбує українців? Топ-5 петицій
Перша петиція – за зброю
Тимошенко до Гондурасу. Дарта Вейдера у прем'єри
Петиції без відповіді
Дві виконані петиції!
Чому так мало?
Чи перестали українці вірити в петиції?
Де петиції працюють краще
Що турбує українців? Топ-5 петицій

Із 40 петицій, які за цей час набрали необхідну для розгляду кількість голосів, більшість стосувалася вимог впорядкувати роботу Верховної Ради: зменшення кількості депутатів, відповідальність за невиконані обіцянки, можливість відкликання депутата та позбавлення мандату, запровадження персонального голосування за відбитком пальця, скасування депутатської недоторканості.

Перша петиція – за зброю

Петиція щодо вільного володіння зброєю стала першою, яку розглянув Петро Порошенко з моменту запуску сервісу електронних звернень. За 2 тижні вона набрала понад 35 тисяч підписів.

У відповідь президент направив звернення до Конституційної Комісії з проханням долучити до роботи автора петиції – Георгія Учайкіна.

ВІДПОВІДЬ ПРЕЗИДЕНТА:
«Указом Президента України від 3 березня 2015 року №119 утворено Конституційну Комісію, яка працює у складі трьох робочих груп, що розробляють зміни до Конституції України за пріоритетними напрямами реформування – децентралізація, удосконалення конституційних засад правосуддя та конституційне регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина. Для забезпечення ґрунтовного та всебічного розгляду відповідної конституційної пропозиції я звернувся до Голови Конституційної Комісії, Голови Верховної Ради України В. Гройсмана ініціювати скликання засідання робочої групи Конституційної Комісії з прав, свобод та обов’язків людини і громадянина із залученням до цієї роботи автора електронної петиції, представників різних політичних сил, державних органів, інститутів громадянського суспільства, вчених-правознавців, експертів. Стосовно вимоги щодо негайного ухвалення Закону України «Про цивільну зброю і боєприпаси» (реєстр. № 1135-1 від 5 лютого 2015 року) повідомляю, що прийняття законів належить до повноважень Верховної Ради України (пункт 3 частини першої статті 85 Конституції України)».
П. Порошенко

«Президент може вирішити це питання за 15 секунд. Йому достатньо зробити дзвінок керівнику фракції БПП у Верховній Раді і сказати, що принципове рішення ухвалене і ми будемо підтримувати цю законодавчу ініціативу. Чому Петро Порошенко цього не робить – важко зрозуміти», – вважає автор петиції щодо вільного володіння зброєю Георгій Учайкін.

Георгій Учайкін, голова Асоціації власників зброї, розповів, що взяв участь у роботі Конституційної Комісії. Відбулося декілька засідань. Останнє – навесні 2016 року. З того часу питання не зрушилося з місця, додав він.

«Коли громадяни України підписують петицію до президента, ще й в такий швидкий спосіб і так гучно, то відповідальність лежить на першій особі в країні за те, що це питання не вирішене, бо ми зробили зі свого боку все і народ України продемонстрував, що в ієрархії цінностей це питання №1. Всі інші петиції збирали голоси більше ніж місяць», – наголосив у коментарі Радіо Свобода Георгій Учайкін.

Тимошенко до Гондурасу. Дарта Вейдера у прем'єри

Серед лідерів у петиціях є і жартівливі. Вони набрали понад 25 тисяч підписів і потрапили на розгляд до Петра Порошенка.

Українці попросили:

На них президент теж відповів, щоправда формально і без жартів.

Петиції без відповіді

Дві петиції залишились без відповіді Петра Порошенка, хоча вони набрали необхідну кількість голосів. Це вимога звільнити Віктора Шокіна і запровадити прозорий конкурс на посаду генерального прокурора України та вимога припинити електропостачання на територію тимчасово окупованого Криму.

В Адміністрації президента на запит Радіо Свобода це пояснили тим, що ці дві петиції були вирішені по суті, а тому передані до архіву.

Дві виконані петиції!

Втіленими в життя в АП вважають наступні електронні вимоги українців:

ПРО НАДАННЯ ГРОМАДЯНСТВА ІНОЗЕМЦЯМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ УКРАЇНУ В ЗОНІ БОЙОВИХ ДІЙ
«Зазначена петиція підтримана та для її реалізації прийнято Закон України про внесення зміни до статті 9 закону «Про громадянство України» щодо встановлення спрощеного порядку прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних силах України. Прийнято Верховною Радою від 28 січня 2016 року та підписано президентом України», – зазначили в Адміністрації президента.
НАДАТИ АНДРІЮ КУЗЬМЕНКУ ЗВАННЯ НАРОДНОГО АРТИСТА УКРАЇНИ
«У підтримку цієї петиції Указом президента України №607/2015 від 29 жовтня 2015 року за значний особистий внесок у розвиток національної культури, збагачення вітчизняного музичного мистецтва, багаторічну плідну творчу діяльність нагороджено орденом «За заслуги» І ступеня Кузьменка Андрія Вікторовича – співака, телеведучого, продюсера (посмертно)», – йдеться у відповіді Адміністрації президента.

До ще однієї втіленої вимоги українців можна зарахувати видачу паспортів громадянам України українською, без дублювання інформації російською.

Документ нового зразка – ID-паспорт містить інформацію лише українською та англійською мовами.

Чому так мало?

Більшість петицій, адресовані Петру Порошенку, належать до компетенції Верховної Ради або Кабінету міністрів України. У своїх відповідях він звертається до відповідних органів із пропозиціями опрацювати порушені питання.

Сайт президента України приймає петиції відповідно до повноважень президента, пояснює Світлана Закірова, науковий співробітник Центру дослідження соціальних комунікацій. В нас повноваження президента мають особливий статус, додає вона, тобто вони не суто виконавчі, і не суто законодавчі.

«Де добре працює сайт петицій? Ну, наприклад в Сполучених Штатах Америки. Але там суто президентська республіка, президент – голова виконавчої влади. Він нікому не дає доручення. Якщо це в межах його повноважень, він напряму має можливість вирішувати питання. У нас президент напряму не вирішує – він відправляє подання до Кабінету міністрів», – зазначає Світлана Закірова.

Чи перестали українці вірити в петиції?

Петиції в Україні мають консультативний характер і не мають жодних правових наслідків.

Та навіть консультативні петиції можуть перетворитися на законопроекти, якщо існує політична воля у представників влади, зауважує Світлана Закірова, науковий співробітник Центру дослідження соціальних комунікацій.

Наразі відповідей на порушені українцями теми менше, ніж очікувало суспільство. Відсутність результату і спричиняє низьку активність серед громадян стосовно підписання петицій, наголошує експерт.

Де петиції працюють краще?

Зараз система електронних петицій більш ефективно працює на місцевому рівні, що є світовою тенденцією.

«Людям легше відслідкувати виконання електронного звернення і ставити питання напряму до того, кому адресована петиція», – зазначає Світлана Закірова, науковий співробітник Центру дослідження соціальних комунікацій.

Варто очікувати нового сплеску петицій із наближенням виборчих перегонів. Цей інструмент будуть намагатися використовувати в політичних цілях, переконана науковий співробітник.

Попри всі недоліки, інструмент електронних звернень є перспективним і його треба розвивати та контролювати, вважає Закірова.