спецпроекти

новини

фото

відео

інфографіка

Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Тут так не прийнято!

9 вчинків, за які можна потрапити в немилість у путінській Росії

Писати Путіну листи

9 травня 23-річна Дар'я Кулакова вийшла на свободу після 10-денного арешту за організацію кампанії з написання листів до Путіна. У кореспонденції його просили не балотуватися на четвертий президентський термін. Її звинуватили у вчиненні спротиву поліції, коли жінка намагалася передати листи представнику адміністрації Путіна у Казані – столиці Татарстану.

Розписувати писанки

У квітні суд у Чуваській Республіці оштрафував колишню виховательку дитсадка Олену Блінову на 20 тисяч рублів (близько 9 тисяч гривень) за розписування близько десятка писанок слоганом «Свободу Мальцеву» на знак підтримки популярного російського блогера В'ячеслава Мальцева.

Цього опозиційного активіста обвинувачують у нападі на поліцейського під час протесту в березні. Вищий суд Чуваської Республіки зменшив штраф удвічі 1 червня, однак підтвердив визнання вини за участь Блінової у незаконній демонстрації.

Блінова заявляла, що розписувала яйця у тій частині парку, яку влада визначила як «зону свободи слова» – тому не порушила жодного закону. Оскільки суд це заперечив, звинувачені можуть бути і 11 інших протестувальників, які тоді були разом із нею.

Писати вірші

Навіть давня російська поетична традиція може накликати біду. У 2015 році вчителя Олександра Бившева із селища Кроми Орловської області Росії визнали винним у «підбурюванні етнічної ненависті» за його вірш «До українських патріотів». Його звільнили з посади вчителя і засудили до 300 годин суспільних робіт.

У січні прокурори оголосили про нове розслідування щодо Бишева за вірш, присвячений радянському дисиденту і лауреатові Нобелівської премії Йосипу Бродському. На думку слідства, поезія може мати «екстремістські конотації».

Боротися проти насилля над дітьми

Виховательку дитячого садка Євгенію Чудновець засудили у Росії до п'яти місяців позбавлення волі. Це сталося у Курганській області в листопаді 2016 року. Вона поширила у соцмережі відео з насиллям над дитиною, щоб збільшити усвідомлення того, що вона вважає серйозною суспільною проблемою.

Верховний суд Росії постановив переглянути справу, тож 6 березня суд заперечив власний вирок і постановив випустити Чудновець за кілька тижнів до завершення терміну.

Репост відео допоміг правоохоронцям упіймати двох дорослих, яких звинуватили у насиллі над дітьми й засудили до трьох і шести років ув'язнення.

Ловити покемонів

Справа єкатеринбурзького блогера Руслана Соколовського потрапила у заголовки міжнародних ЗМІ. У травні його звинуватили у «підбурюванні ненависті» та «образі почуттів вірян» за публікацію відео онлайн. На одному з роликів блогер грає у популярну гру Pokemon Go у церкві. Його засудили до 3,5 років умовно. Суд постановив, що висміювання інституціалізованої релігії і заперечення божественої суті Ісуса та пророка Магомета у його відео образили вірян.

На російському контроверсійному законі 2013 року щодо образи почуттів вірян трималася і справа у Ставрополі у 2015 році. Тоді Віктора Краснова судили за публікацію фрази «Бога немає» у дискусії в соцмережі «ВКонтакте». Він провів місяць у психіатричній лікарні на обстеженні, яке призначив суд. Коли справа нарешті дійшла до суду, жоден з «ображених» не погодився прийти на слухання. Справу врешті закрили у 2017 році з закінченням терміну давності.

Публікувати цікаві фото

У лютому 2015 року озброєні поліцейські прийшли до квартири Поліни Петрусевої у російському Смоленську й арештували її. Злочин жінки полягав у публікації історичного фото, що зображувало будинок, де вона проживала, у часи дворічної окупації нацистською Німеччиною протягом Другої світової війни.

Петрусеву оштрафували на 1000 рублів (460 гривень) за те, що на фотографії був нацистський прапор, а також кілька офіцерів в уніформі. Її злочин полягав у «пропаганді нацизму і публічному демонструванні нацистської символіки».

Публікувати матеріали про свої попередні справи

У березні суд у Чебоксарах, Чуваська Республіка, визнав російського опозиційного активіста Дмитра Семенова винним у «масовому поширенні екстремістських матеріалів» за репост новини про його попередню справу за репост «екстреміського» матеріалу. Його оштрафували на 150 тисяч рублів (69 339 гривень), однак суд негайно амністував чоловіка, прибравши звинувачення із його особової справи.

У березні суд в Новочебоксарську, також у Чувашії, визнав Дмитра Панкова винним в «екстремізмі» за публікацію статті про те, що зняли попереднє звинувачення у поширенні екстремістських матеріалів.

І справа Семенова, і Панкова враховували публікацію зробленої у 2013 році фотографії Віталія Мілонова, який тоді був місцевим депутатом у Санкт-Петербургу, а зараз входить до Державної думи Росії. На зображенні парламентар вдягнений у сорочку із православним слоганом, який суд розцінив як екстремістський.

Критикувати

Було багато справ у зв'язку з критикуванням. У жовтні 2016 року дагестанського імама Магмеднабі Магомедова суд засудив до п'яти років ув'язнення за «підбурювання ненависті» після того, як прийшов до місцевого поліцейського відділку з вимогами випустити кількох місцевих жителів. На думку Магомедова, їх утримували помилково.

У вересні 2016 року чеченського журналіста Жалауді Герієва засудили до трьох років ув'язнення за володіння марихуаною – що сам Герієв заперечує. Російські та міжнародні активісти заявляли, що його покарали за критичні публікації на адресу чеченського лідера Рамзана Кадирова.

У грудні 2016 року Тюменський регіональний суд засудив Олесія Кунгурова до двох з половиною років позбавлення волі за «публічне виправдання тероризму». У своєму блозі автор критикував російську інтервенцію у війні в Сирії.

У 2011 році колишній майор Міністерства внутрішніх справ Росії Ігор Матвєєв був засуджений у Владивостоку за «зловживання повноваженнями» до чотирьох років у в'язниці. Він опублікував відео, у якому зробив заяву про те, що військових міністерства на Далекому Сході годують собачою їжею.

Хоча пізніше слідчі виправдали цю заяву, він відбув усе покарання і вийшов на волю у 2016 році.

Розгромити аеропорт

На завершення цього списку трохи відмінний випадок. У грудні 2016 року вірусним стало відео, на якому водій увірвався в термінал аеропорту в Казані і проїхав так сотні метрів. Чоловік завдав шкоди на 6 мільйонів рублів (2772088 гривень) і поранив кількох охоронців аеропорту.

Згідно з інформацією поліції, водій був під впливом наркотиків, а в автомобілі знайшли 3,9 грама марихуани. Однак вже через два дні після інциденту районний суд засудив чоловіка, ім'я якого з якихось причин ніколи не оприлюднювали, до лише 15 днів адміністративного арешту за звинуваченням у порушенні правил дорожнього руху, створенні загрози та незаконному обігу наркотиків.