Доступність посилання

ТОП новини

Путін знає тих, кого підозрюють в отруєнні Скрипалів


Володимир Путін виступає у Владивостоці на Східному економічному форумі. 12 вересня 2018 року
Володимир Путін виступає у Владивостоці на Східному економічному форумі. 12 вересня 2018 року

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що Росія виявила тих, кого підозрюють в отруєнні на території Великої Британії колишнього шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії нервово-паралітичною речовиною. «Вони, звичайно, цивільні особи», – заявив Путін, заперечивши твердження британського уряду про те, що підозрювані є офіцерами російської військової розвідки, відомої як ГРУ.

Виступаючи 12 вересня на Східному економічному форумі у російському місті Владивостоці, Володимир Путін заявив: «Ми, звісно, подивилися, що це за люди. Ми знаємо, хто це такі, ми їх знайшли». Путін запевнив присутніх на форумі, що «нічого там особливо кримінального немає», і він сподівається, що вони самі виступлять і розкажуть власну версію подій, і додав: «Це буде краще для всіх».

Президент Росії не дав жодних ознак того, що його країна допоможе британцям переслідувати підозрюваних, і дав зрозуміти, що нічого такого не робитиме.

Заява Путіна пролунала через сім днів після того, як прокуратура Великої Британії назвала імена громадян Росії, підозрюваних в отруєнні нервово-паралітичною речовиною «Новачок» Сергія Скрипаля і його дочки Юлії у Солсбері: це громадяни Росії Олександр Петров і Руслан Боширов.

Британія звинуватила росіян Петрова і Боширова в отруєнні Скрипалів – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Британська влада в особі прем’єра Терези Мей і заступника міністра внутрішніх справ Бена Воллеса заявила, що двоє росіян були співробітниками російських спецслужб. Також британська влада запевнила, що Петров і Боширов будуть заарештовані, якщо залишать територію Росії.

Британська прокуратура вважає, що Петров і Боширов прилетіли до Великої Британії 2 березня 2018 року за російським паспортами, але чи були ці документи видані на їхні справжні імена – поки що не відомо. Отруйну речовину «Новачок» вони ввезли в підробленому флаконі для туалетної води Nina Ricci.

Підозрювані Петров і Боширов на вокзалі в Солсбері чекають на потяг до Лондона. 3 березня 2018 року
Підозрювані Петров і Боширов на вокзалі в Солсбері чекають на потяг до Лондона. 3 березня 2018 року

3 березня двоє чоловіків приїхали в Солсбері «на розвідку». Наступного дня приїхали ще раз і намастили «Новачок» на ручку дверей будинку, де жив колишній російський розвідник Сергій Скрипаль, який отримав у Великій Британії притулок. Після цього вони вилетіли назад у Москву.

Підозрювані Петров і Боширов проходять контроль в лондонському аеропорті Гітроу 4 березня 2018 року, прямуючи до Москви
Підозрювані Петров і Боширов проходять контроль в лондонському аеропорті Гітроу 4 березня 2018 року, прямуючи до Москви

Жертвами «Новачка» у березні стали 67-літній Сергій Скрипаль, його 34-літня дочка Юлія, яка прилетіла до нього з Москви, а також поліцейський Нік Бейлі, який знайшов росіян у парку, коли вони були без свідомості, і надавав їм першу допомогу.

Скрипалям вдалося вижити, зараз вони перебувають за межами лікарні в безпечному місці під наглядом співробітників британських спецслужб.

30 червня неподалік Солсбері «Новачком» отруїлися ще двоє британських громадян. Поліція вважає, що пляшчину парфумів, використану росіянами, яку вони викинули в сміття, знайшов місцевий житель Чарлі Роулі і подарував своїй подрузі – 44-літній Дон Стерджесс. Жінка померла в результаті взаємодії з речовиною, Роулі перебуває під наглядом лікарів.

Британський міністр внутрішніх справ Саджид Джавід 9 вересня заявив, що «однозначно і кришталево ясно, що це був спланований акт російської держави – відправити в Англію двох громадян з єдиною метою провести безрозсудну спробу вбивства».

Джавід змалював ГРУ Росії як «дуже добре дисципліновану організацію», яка «буде діяти лише за наказом найвищого рівня російського уряду».

А міністр безпеки Бен Воллес заявив 6 вересня, що саме Путін як голова держави несе відповідальність за отруєння у Солсбері, бо «його уряд контролює, фінансує і скеровує» військову розвідку Росії.

Дмитро Пєсков, прес-секретар російського президента Володимира Путіна, у відповідь на це заявив, що діяльність Петрова і Боширова в Росії розслідувати не будуть, і назвав «неприпустимими» звинувачення на адресу президента Путіна.

«Ми неодноразово заявляли і можемо це підтвердити: Росія не мала і не має нічого спільного з подіями в Солсбері, – сказав Пєсков. – Для нас є неприпустимими будь-які звинувачення на адресу російського керівництва. (…) Ми ще раз заявляємо, що ні найвище керівництво Росії, ні керівництво рангом нижче, ніякі офіційні представники не мали і не мають нічого спільного з подіями в Солсбері».

Отруєння у Солсбері спричинило низку дипломатичних видворень та фінансових санкцій проти Москви з боку Великої Британії, Сполучених Штатів, Європейського союзу та інших країн і об’єднань.

Це ще більше завдало шкоди й без того напруженим відносинам між Росією та Заходом і стало причиною солідарності Заходу в той час, коли західні посадовці кажуть, що Москва прагне викликати розбрат у відносинах між західними країнами.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG