Доступність посилання

ТОП новини

За дешевий газ заплатять ядерною залежністю?


Київ – За зниження вартості російського газу Україна може розплатитися поступками у сфері ядерної енергетики. А саме, відмовитися від ідеї будівництва заводу із виробництва ядерного палива. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив міністр палива та енергетики опозиційного уряду. Міністерство паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) наразі цього не коментує. На думку ж експертів, якщо таке станеться, це призведе до чергової енергетичної залежності України від Росії.

Питання зниження ціни газу для Українs стало «ідеєю-фікс» нової урядової команди. Ці наміри вони декларували ще під час передвиборної кампанії. Вмовити Росію пристати на це нинішні урядовці намагаються від часу приходу до влади. Упродовж місяця тема газу неодноразово ставала предметом переговорів українського та російського керівництва. Під час останнього візиту до Білокам’яної Президент Віктор Янукович заявив про можливе зниження ціни на російський газ і доручив Кабінету Міністрів розробити пропозиції Росії щодо цього.

Раніше українські чиновники заявляли, що пропонуватимуть російській стороні створення газотранспортного консорціуму. Проте, схоже, що Москва від такої пропозиції не в захопленні. Тож Україна змушена готувати нові пропозиції. Газета «Сегодня», із посиланням на джерела в уряді, повідомила, що йтиметься про будівництво в Україні двох нових реакторів типу ВВЕР російського виробництва та відмову України співпрацювати у сфері ядерної енергетики з американською компанією Westinghouse. Росія навіть готова виділити Україні кредит у розмірі трьох мільярдів доларів на будівництво цих енергоблоків. Окрім цього, мають бути збільшені поставки російської нафти до Європи через нафтопровід «Одеса-Броди» у реверсному напрямку. Що ж до газового консорціуму, то від цієї ідеї сторони не відмовилися, проте це питання зараз не є першорядним.

Україна сяде на «ядерний гачок»?

Отримати підтвердження чи спростування цієї інформації у Міністерстві палива та енергетики Радіо Свобода поки що не вдалося. Але, за словами міністра палива та енергетики опозиційного уряду, народного депутата Олександра Гудими, наразі йдеться не стільки про відмову України співпрацювати з американською компанією Westinghouse, як про відмову від диверсифікації ринку ядерного палива. А саме, від ідеї будівництва заводу із його виробництва.

У січні конкурсна комісія при Міністерстві ПЕК направила пропозицію щодо конкурсу на будівництво в Україні заводу із виробництва ядерного палива російські компанії ТВЕЛ та компанії з американським капіталом Westinghouse. І, як заявляв колишній міністр ПЕК Юрій Продан, конкурс мав бути проведений до 1 квітня. Але поки що це питання зависло.

«Бліцкріг щодо зниження ціни на російський газ провалився, тож російська сторона вимагає від українського уряду нових поступок»,– зазначає Олександр Гудима.

«Для Росії кращого варіанту не існує, ніж прив’язати український газовий комплекс до Росії на довгі роки, а, можливо, і назавжди. Йшлося не тільки про відмову від співпраці з Westinghouse, а й про відмову від ідеї, яка вперше з’явилася у 2000 році, коли була затверджена ядерна програма України. Тобто, відмовитися від ідеї будівництва в Україні не тільки заводу Westinghouse, але й ТВЕЛівського з виробництва ядерних касет», – сказав Олександр Гудима в інтерв’ю Радіо Свобода.

Ядерна залежність послабить газову?

Нинішній газовий контракт надзвичайно вигідний для Росії і кабальний для України. І щоб його хоч частково змінити, потрібно йти на певні поступки, коментує експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук. Утім, якщо йтиметься про сферу диверсифікації українського ринку ядерного палива, це призведе до ще однієї залежності.

«Не думаю, що, виправляючи одні помилки, потрібно створювати інші. На додаток до залежності по газу й нафті ми можемо створити абсолютну залежність постачання паливних елементів. З точки зору енергетичної безпеки нашої держави, цей крок є небезпечним», – наголошує експерт.

Із тим, що взамін поступок України в ядерній сфері Росія може піти на зниження ціни газу, погоджується і російський політолог Станіслав Бєлковський.

«У пакеті з пропозиціями щодо доступу російських компаній до приватизації українських активів, а також доступу «Газпрому» та його компаній до кінцевих споживачів, ці пропозиції можуть бути дійсно цікавими для Москви і можуть призвести до зниження ціни на російський газ на 50-70 доларів за тисячу кубів», – вважає російський експерт.

Зараз ціна російського газу для України становить 305 доларів за тисячу кубометрів. У другому кварталі, згідно з контрактами, вона має зрости до 330 доларів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG