Доступність посилання

ТОП новини

Музей «Тюрма на Лонцького» у Львові під загрозою закриття?


Протест проти закриття "Музею на Лонцького" у Львові, 10 вересня 2010 року
Протест проти закриття "Музею на Лонцького" у Львові, 10 вересня 2010 року

Львів – Національний музей у Львові «Тюрма на Лонцького» може опинитися під загрозою закриття. Другий день науковці музею не можуть потрапити на робочі місця, бо працівники СБУ зачинили вхідні ворота. Сьогодні близько сотні представників громадськості пікетували управління Служби безпеки України у Львівській області з вимогою припинити залякування науковців і притягти до кримінальної відповідальності керівника СБУ Валерія Хорошковського.

Під стіни головного управління СБУ у Львові прийшли представники політичних партій, колишні політв’язні, серед яких були й ті, які сиділи у тюремних камерах «на Лонцького». Львів’яни протестували з приводу того, що днями СБУ затримало директора музею Руслана Забілого.

Учасники пікету вимагали, щоб спецслужби не втручалися у роботу науково-дослідницьких і музейних установ, бо таким чином вони, кажуть пікетники, засекречують правдиву історію.

Наглядова рада музею оприлюднила звернення, в якому закликала політичні сили та громадськість не допустити згортання демократичних прав і свобод, а також вимагає від Генпрокуратури порушити кримінальну справу проти керівника СБУ Валерія Хорошковського.

Звільнити Хорошковського з посади вимагають і депутати Львівської міськради.

«Спланований наступ на історичну пам’ять»


Музей фотолабораторії
Колишній політв’язень Ірина Калинець, яка перебувала в ув’язненні у тюрмі «на Лонцького» у 1970-і роки, наголосила, що сьогодні відбувається спланований наступ на історичну пам’ять.

«Це приміщення – це автентична пам’ять, і в цьому його цінність. Я це оцінюю як «отсєбятіну» Хорошковського і його команди, яка хоче взяти реванш силами ворожих держав і олігархів, які поставили на карту знищення України», – заявила Ірина Калинець.

Другий день науковці музею не можуть потрапити у свої робочі кабінети, де зберігаються численні документи і речі колишніх дисидентів. Працівники СБУ зачинили вхідні ворота. Від коментарів вони утримуються.

Дослідник Лідія Тополевська побоюється, що музей можуть узагалі закрити. Адже, хоча меморіал має національний статус, його приміщення належить СБУ.

«Ми другий день не можемо потрапити на роботу, у наших кабінетах є дорога техніка, там особисті речі дисидентів, які для них дуже цінні. Зайшли працівники СБУ в наші кабінети чи ні, ми нічого не знаємо, що там відбувається, нам ніхто нічого не пояснює. Повністю відсутня інформація», – розповіла Лідія Тополевська.

Щомісяця Меморіал пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відвідують близько 400 осіб. Вони можуть побачити камери, де сиділи і вмирали українці, поляки, євреї під час радянської та німецької окупацій у роки Другої світової війни. Тут у камерах відбували покарання і політичні в’язні уже в повоєнний час аж до кінця 1980-х.

В експозиції музею представлені численні відеоматеріали зі свідченнями очевидців, фотографії, листи, документи, можна також оглянути камеру смертників.

Дивно і незрозуміло з погляду демократичного суспільства


Світова громадськість не зрозуміє приховування історичної правди, заявила в розмові почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька. Вона передасть звернення Наглядової ради музею канадському урядові і українській спільноті.

За словами Оксани Винницької, світова спільнота не зрозуміє, що відбувається в Україні. Адже архіви, каже вона, мають бути доступні людям.

У випадку, коли вони закриті, то відповідні служби мусять пояснити причину. «Це дивно і дуже незрозуміло – те, що діється з архівами – для людини, яка виросла і живе в демократичному суспільстві», – каже вона.

Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група в оприлюдненій заяві вимагають «припинити полювання СБУ на істориків». Вони вимагають від Президента перевірити законність дій працівників СБУ щодо Руслана Забілого.

Тим часом громадськість Львова обіцяє організовувати щоденні акції протесту під стінами СБУ та Львівської обладміністрації.
Камера смертників
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG