Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея обстріляла острів Південної Кореї


Прага – Південнокорейські збройні сили переведені у вівторок у стан підвищеної боєготовності після одного з найбільш серйозних прикордонних інцидентів із комуністичною Північною Кореєю. Важка артилерія Пхеньяна обстріляла напередодні південнокорейський острів, що призвело до десятків пожеж, смерті двох південнокорейських піхотинців та вимушеної евакуації місцевого цивільного населення. У світі різко засудили артилерійський обстріл південнокорейської території армією КНДР.

Президент Південної Кореї І Мйон Бак заявляє, що він намагається запобігти більш широкому конфліктові, що може слідувати за цим артилерійським обстрілом Пхеньяном населеного острова в районі спірного морського кордону між КНДР та Південною Кореєю. Хоча південнокорейська артилерія відкрила артилерійський вогонь у відповідь і попередила Північ про більш серйозні наслідки в разі продовження обстрілів. Перестрілка стала також наслідком початку з боку Південної Кореї військово-морських навчань у районі спірного кордону між двома країнами.

Президент Південної Кореї І Мйон Бак
Північнокорейська влада заявила, що її артилерійський вогонь став відповіддю на агресивні дії Південної Кореї.

У березні цього року поблизу морського кордону з КНДР торпедою був потоплений південнокорейський військовий корабель, унаслідок чого загинуло 46 моряків Південної Кореї. Тоді Сеул обвинуватив Пхеньян у цьому нападі, але в КНДР відкидали такі звинувачення.

США і Євросоюз різко засудили обстріл острова Південної Кореї, а Вашингтон «суворо попередив» Пхеньян щодо наслідків цього обстрілу.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров також попередив про «величезну небезпеку» такого інциденту. «Вважаю, що те, що сталося заслуговує на осуд. Ті сили, які це ініціювали і здійснили обстріл південнокорейського острова в районі так званої північної розмежувальної лінії, безумовно, беруть на себе величезну відповідальність. Необхідно негайно припинити будь-які обміни ударами», – зазначив керівник МЗС Росії.

Чим обумовлена агресивність Північної Кореї?

Пекін, Токіо і Берлін також закликали обидві сторони до стриманості. Німецький аналітик Себастіян Гарніш сказав Радіо Свобода, що Китай негласно намагається відмовити Пхеньян від більш агресивної поведінки, бо Пекіну вкрай невигідне сьогодні протистояння між двома Кореями за участі США. Гарніш також не виключає, що однією з причин наростання агресивності КНДР може бути боротьба за владу в Пхеньяні, бо хворий північнокорейський лідер Кім Чен Ір нещодавно фактично призначив своїм наступником свого молодого і непрактичного сина.

Аналітики також вважають, що таким чином КНДР хоче натиснути на Вашингтон з метою повернення до шестисторонніх переговорів щодо ядерної програми Пхеньяна. У США також занепокоєні новими повідомленнями щодо нарощування в КНДР стосовно збагаченого ядерного урану.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG