Доступність посилання

ТОП новини

«Наше місто рівнятиметься на Донецьк» – мер Луганська Сергій Кравченко


Мер Луганська Сергій Кравченко
Мер Луганська Сергій Кравченко

Луганськ – Луганський міський голова Сергій Кравченко заявляє, що готовий працювати разом зі своїми головними опонентами на минулих виборах – комуністами. Здобувши перемогу над висуванцем від КПУ Спиридоном Кілінкаровим із розривом всього у 21 голос, «регіонал» Кравченко залишився працювати на другий термін. Одне із завдань, які ставить перед собою нинішній мер, – Луганськ має увійти до десятки найкращих міст України. Про це Сергій Кравченко заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Пане Кравченко, на місцевих виборах ви перемогли свого найголовнішого суперника (представника КПУ Спиридона Кілінкарова) з різницею всього у 21 голос. Ви віддали низку посад комуністам, зокрема, посаду секретаря міської ради. Як ви працюватимете однією командою, коли комуністи вас звинувачували у фальсифікації виборів?

– Вибори завжди проходять із якимись порушеннями. Той, хто програв, завжди говорить, що були фальсифікації. Вибори закінчилися, і мені хочеться, щоб ми працювали спільно. Сьогодні друга посада в міській раді віддана комуністам саме для того, щоб була врахована думка тих мешканців міста, хто віддавав свої голоси за кандидата від КПУ. У міський раді ми запропонували комуністам не лише посаду секретаря, а ще й інші посади. А депутатам міської ради вже час працювати над тим, що вони обіцяли під час передвиборної кампанії луганцям.

– Одразу після виборів ви змінили кількох чиновників у міськвиконкомі та керівників комунальних підприємств. Це перші кроки до кардинальних змін в управлінні містом?

– На посаді Луганського міського голови я працював більше чотирьох років, тож маю певний досвід, відповідно, я бачу ті недоліки, які були. Сьогодні змінюємо структуру управління містом. Перш за все, частину повноважень ми передали селищу Ювілейне, містам Олександрівськ та Щастя, які входять до складу нашого обласного центру, частину повноважень забрали на місто. Безумовно, йдуть кадрові зміни. За підсумками виборів я звільнив двох своїх заступників. Також змінені начальники управлінь та тих комунальних підприємств, які мали недоліки у роботі. І це тільки початок.

– Громадський транспорт – одна з найбільших проблем Луганська. Під час виборів Ваші опоненти казали, що саме через мера Кравченка з вулиць Луганська зникли великі пасажирські автобуси. Як Ви плануєте вирішувати цю нагальну проблему?

– За мою каденцію з'явилися нові комфортабельні тролейбуси, які довгі роки не закуповувалися, але ми на цьому не зупиняємося. Найближчого часу на вулицях Луганська з’явиться ще не один десяток сучасних тролейбусів. Безумовно, існує проблема щодо автобусів. Кілька років тому обставини склалися таким чином, що в останній перед виборами рік, чи то випадково, чи то навмисне, з міста пішов один великий перевізник, забравши із собою 100 великих автобусів. І проблема не в мері Кравченку, а перш за все в тому, що держава не хоче виконувати свої зобов'язання з компенсації перевезення пасажирів пільгової категорії. Нами вже розроблений проект, який передбачає закупівлю понад 100 одиниць великих автобусів. Я думаю, що упродовж 2011 року в Луганську з'явиться міський комунальний транспорт.

– Під час попередньої каденції Ви працювали над тим, щоб у Луганську з’явився сміттєпереробний завод. Чому це питання так і не зрушило з місця?

– По-перше, в нашому місті було дуже багато несанкціонованих звалищ побутового сміття. Ми вирішили цю проблему. Я вважаю, що Луганськ сьогодні – одне з найчистіших міст в Україні. Була друга проблема – полігон побутових відходів. Полігон у нас працював, хоча вичерпав свій ресурс ще 25 років тому. Ми його закрили. Зараз будуємо новий сучасний полігон. І третє завдання – спорудження сміттєпереробного заводу. Було багато пропозицій по заводу, але сьогодні ті компанії, які можуть його побудувати, їх не влаштовують тарифи. Це питання досить складне. Хочу повідомити, що ми потрапили в пілотний проект Кабінету Міністрів відносно будівництва заводу. Ми сподіваємося на позитивний результат у цьому питанні. Сьогодні інвестор поки не готовий переробляти сміття в нашому місті. Я думаю, що така ситуація не тільки в Луганську, але і по всій Україні.

– Зараз багато говорять про залучення інвестицій. Що Луганськ може запропонувати інвесторам?


– Луганськ – місто, якому є що запропонувати інвесторам. У нас багато планів на довгостроковий розвиток, адже недивлячись на те, що у Луганську зараз працює 150 великих та середніх промислових підприємств, нам потрібні і нові сучасні заводи, і переробні станції, і багато ще чого, щоб луганцям жилося комфортніше. Нещодавно у нас пройшов 1-й Луганський міжнародний інвестиційний форум. І повірте, дуже багато іноземних компаній бажає працювати в нашому місті. Сьогодні міська влада повністю відкрита для співпраці, і я впевнений, що у Луганська є хороші перспективи.

– У цьому році уряд планував розпочати реформу місцевого самоврядування. Які б зміни Ви внесли в закон про місцеве самоврядування?


– Звичайно, за 19 років незалежності України назріли зміни. Наприклад, до Артемівського району міста Луганськ входять селище Ювілейне та місто Олександрівськ, до Жовтневого – місто Щастя. На мій погляд, це дуже дивно. Адже повинна бути одна цілісна громада. Тому потрібна реформа, думаю, що в найближчі рік-два вона буде проведена.

– Україна прагне членства у Європейському Союзі. На яке європейське місто має рівнятися Луганськ?


– Луганськ – промислове місто. Якщо, наприклад, взяти Одесу, Львів – це туристичні міста, тобто, в них зовсім інший напрямок розвитку та діяльності. Сьогодні, на мій погляд, дуже добре виглядає Донецьк. Я думаю, що наше місто рівнятиметься на Донецьк. Не тому, що ми сусіди, а тому що Донецьк дуже швидко розвивається. У найближчі 3-4 роки ми теж багато чого плануємо і багато зробимо. Луганськ увійде до десятки кращих міст України.

– Що Ви можете зробити для того, щоб у Луганську процвітала українська мова?


– У нашому місті працюють українські школи, є україномовні класи. Щороку ми проводимо фестивалі українських пісень та віршів. Сьогодні ми працюємо перш за все над тим, щоб люди розуміли, що ми живемо в Україні і державною мовою нашої країни є українська мова. Але у зв'язку з тим, що все-таки на території Луганська проживає велика кількість людей, які вчилися і розмовляють російською мовою, тому ми маємо зробити так, щоб і вони теж відчували себе комфортно.

Це чергове інтерв’ю у проекті Радіо Свобода: «Нова місцева влада – розмови з мерами».

«Ніхто не збирається робити масових зачисток» – мер Тернополя

«Хочемо збалансувати і бажання, і можливості» – мер Харкова

Брак політичної волі заважає розвитку місцевого самоврядування – мер Львова

«Хочу збудувати громадянське суспільство в Запоріжжі» – мер Сін

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG