Доступність посилання

ТОП новини

Іран створював ядерну зброю – МАГАТЕ


Генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано
Генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано

Прага – Міжнародне агентство з атомної енергії в новому звіті заявляє, що Іран працював над розробкою конструкції ядерної зброї і здійснював пов’язані з цим дослідження і випробування.

«Наявна інформація свідчить, що Іран здійснював діяльність, пов’язану з розробкою ядерного вибухового пристрою», – мовиться в звіті генерального директора МАГАТЕ Юкії Амано, який уже отримали і цитують у вівторок західні агентства новин. Офіційне представлення звіту має відбутися в середу.

За даними цього звіту, частина з підозрюваної таємної частини іранської ядерної програми може мати мирну мету, але інша її частина «специфічна саме для створення ядерної зброї».

Як мовиться в звіті, така діяльність, можливо, продовжується досі.

У додатку до звіту, який теж цитують агентства новин, наведені подробиці з даних розвідок і самого МАГАТЕ, які привели до таких висновків. Один із таких документів, зокрема, свідчить про такий аспект розробки Іраном ядерної зброї, як створення боєголовки, придатної для доставки ракетою.

Цим звітом МАГАТЕ вперше прямо пов’язує ядерну програму Ірану зі створенням ядерної зброї.

Перші реакції: Росія розчарована публікацією звіту

У Росії відразу висловили «серйозне розчарування і здивування» з приводу публікації звіту. Як мовиться в заяві Міністерства закордонних справ Росії, цей звіт «трансформується в джерело нового наростання напруженості» навколо проблем, пов’язаних із іранською ядерною програмою.

Не коментуючи самого звіту, який у МЗС Росії ще не вивчили, там водночас висловили «великі сумніви в виправданості» його широкого оприлюднення в час, коли, за словами Москви, «з’являються певні шанси на поновлення діалогу» з Тегераном.

А у США в Державному департаменті не стали наразі коментувати звіт, заявивши, що мають іще його вивчити.

Іран відкидає звіт

Першу реакцію з боку Ірану висловив його представник у МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє, який назвав звіт «незбалансованим, непрофесійним і політично мотивованим».

Іще перед оприлюдненням змісту звіту президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад виступив у вівторок на іранському державному телебаченні, звинувативши керівника МАГАТЕ в тому, що він потурає Сполученим Штатам Америки і «не владний над собою», а деякі документи агентства «пишуть американці і просто вручають йому». Водночас він вкотре повторив, що Іран не розробляє ядерної зброї і не припинить свою «мирну ядерну програму».

А міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Салегі теж до оприлюднення звіту заявив: якщо в ньому є «необґрунтовані звинувачення», то він «поставить під сумнів безсторонність» МАГАТЕ. За словами міністра, який раніше був постійним представником Ірану в МАГАТЕ, а також головою іранського Агентства атомної енергії, досі не було «жодних переконливих доказів» зброєвого характеру іранської ядерної програми. На його думку, це питання політичне, а не технічне чи юридичне.

Чи буде воєнна реакція?

В Ізраїлі речник прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу повідомив, що «автоматичної реакції» на звіт не буде. Але раніше в вівторок міністр оборони Ізраїлю Егуд Барак дав знати, що не виключає можливості воєнного удару по ядерних об’єктах Ірану. За словами міністра, він не очікує, що звіт МАГАТЕ переконає Росію й Китай запровадити проти Ірану ще нові санкції. Тому, сказав він, «ми далі рекомендуємо нашим друзям у світі і самим собі не виключати жодної можливості».

Росія, Китай, а також Франція заявляють, що виступають проти силового вирішення іранської проблеми. Тим часом США вже заявили напередодні, що воєнний напад на Іран можливий як варіант, однак Вашингтон і надалі зосереджений на використанні дипломатичних методів.

Нині проти Ірану діє вже четвертий пакет міжнародних санкцій, запроваджений у червні минулого року, але Тегеран не припиняє свою ядерну програму.

Захід стурбований, що ця програма може мати на меті створення ядерної зброї. Тегеран неодноразово заперечував ці закиди і заявляв, що мета програми винятково мирна, але доказів цього не надав.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG