Доступність посилання

ТОП новини

Путін пообіцяв розглянути помилування Ходорковського


Володимир Путін відповідає на запитання телеглядачів, 15 грудня 2011 року
Володимир Путін відповідає на запитання телеглядачів, 15 грудня 2011 року
Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що – у разі обрання його президентом Росії в 2012 році – він розгляне клопотання про помилування екс-глави компанії «ЮКОС» Михайла Ходорковського, якщо таке клопотання надійде.

«Людина, яка утримується в місцях позбавлення волі і засуджена вироком суду людина має написати клопотання про помилування.
Тобто, фактично, визнати свою провину, чого Ходорковський досі не зробив. Але це вже окрема тема. І якщо він напише це звернення, то я розгляну це клопотання, але спершу треба стати президентом», – заявив Путін журналістам після того, як протягом кількох годин відповідав у четвер на запитання громадян у прямому теле-і радіоефірі.

Раніше цього ж дня інший майбутній учасник президентських перегонів у Росії – Михайло Прохоров – заявив, що у разі, якщо він переможе, його першим рішенням на посаді глави держави буде помилування колишнього співвласника компанії «ЮКОС» Михайла Ходорковського.

Михайло Ходорковський разом з іншим співвласником «ЮКОСа» Платоном Лебедєвим засуджені до 13 років позбавлення волі кожного за двома кримінальними справами – за звинуваченнями в різноманітних фінансових зловживаннях, зокрема, уникненні податків чи розкраданні нафти власної ж компанії. Обоє заперечують свою вину.

Після арешту Ходорковського у 2003 році минуло 8 років.

Правозахисники заявляють, що справи проти Ходорковського і Лебедєва мають політичне підґрунтя, пов’язане з їхніми політичними симпатіями.
XS
SM
MD
LG