Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко відправили до колонії


Автозак біля Лук'янівського СІЗО сьогодні зранку
Автозак біля Лук'янівського СІЗО сьогодні зранку
Київ – Юлію Тимошенко вранці перевезли до колонії в Харківській області за особистим наказом Віктора Януковича, заявив адвокат екс-прем’єра Сергій Власенко. Захист Тимошенко називає такі дії незаконними. Крім того, щодо Юлії Тимошенко є судове рішення, за яким міра запобіжного заходу – утримання у слідчому ізоляторі, нагадують захисники. Державна пенітенціарна служба заявляє, що відправила Тимошенко до колонії з усім комфортом, включно з 12 валізами особистих речей, і пояснює своє рішення набуттям судового вироку. Донька Тимошенко Євгенія спростовує інформацію пенітенціарної служби про «комфортне перевезення». В інтерв’ю Радіо Свобода вона заявила, що це «особиста помста Януковича».

Вранці, коли Юлії Тимошенко принесли передачу, посадові особи Лук’янівського СІЗО у Києві, які приймають передачі, сказали, що «такої ув’язненої, як Юлія Володимирівна Тимошенко, у слідчому ізоляторі немає», розповів перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

«Вночі Юлію Тимошенко підняли без будь яких попереджень і пояснень. Рано вранці, фактично на ношах, загрузили до «автозака» і відправили у напрямку Харкова. Цю інформацію нам повідомили керівники СІЗО, які приблизно дві години ховалися від народних депутатів. Коли хвору людини підіймають вночі, щоб катувати, щоб якомога болючіше зробити їй напередодні нового року. Це і є звичайний фашизм», – заявив Турчинов.
Колонія в Харківській області, куди за особистим наказом Віктора Януковича перевезли Юлію Тимошенко
Колонія в Харківській області, куди за особистим наказом Віктора Януковича перевезли Юлію Тимошенко

У колонію – з комфортом?

У Державній пенітенціарній службі на офіційному сайті повідомили, що перед виїздом Юлію Тимошенко оглянули лікарі, які дійшли висновку про те, що її стан здоров’я «дозволяє транспортування».

«Для перевезення Юлії Тимошенко було надано комфортабельний мікроавтобус з усіма зручностями (біотуалет, умивальник, два дивани). При цьому були відправлені всі належні їй речі (12 валіз), для чого був задіяний окремий автомобіль», – зазначили у Пенітенціарній службі.

Державна пенітенціарна служба також спростувала інформацію про те, що Тимошенко переміщували в інвалідній колясці. «Ця інформація не відповідає дійсності, є надуманими обставинами, розрахованими на те, щоб викликати безпідставне співчуття щодо стану її здоров’я», – йдеться у повідомленні.

Більше Радіо Свобода з офіційних джерел дізнатися не вдалося. Надавати усні пояснення нікого не уповноважували, сказав помічник начальника служби Ігор Андрушко. «Інформація про сьогоднішнє етапування є на сайті», – заявив він.

Донька Тимошенко заперечує повідомлення про 12 валіз

Донька Юлії Тимошенко заперечила повідомлення, що тюремники перевезли 12 валіз особистих речей її матері до харківської колонії.

«Ця інформація сфабрикована режимом», – заявляє Євгенія Тимошенко.

За її свідченням, о шостій ранку вона стояла в черзі, щоб передати мамі їжу на Новий рік. А в Лук’янівському СІЗО у Києві передали, що такої людини там немає.

«Мою маму забрали вранці, винесли і кинули в тюремну машину і вивезли у невідомому напрямку. Ми не знали, куди її везуть. Ні мене, ні моїх адвокатів про це не поінформували», – заявила Євгенія Тимошенко.
Це продовження тортур і репресій щодо моєї мами з боку особисто Януковича, це помста
Євгенія Тимошенко...

«Все, що відбувається – це продовження тортур і репресій щодо моєї мами з боку особисто Януковича, це помста», – вважає донька колишнього прем’єра.





Несподіванка для міністра юстиції Лавриновича?

Соратник Юлії Тимошенко Олександр Турчинов зі свого боку нагадує, що напередодні представники Пенітенціарної служби запевняли народних депутатів і адвокатів, що Тимошенко до нового року із СІЗО нікуди перевозити не будуть. Менше ніж за добу до етапування міністр юстиції Олександр Лавринович також запевняв, що жодних рішень щодо перевезення колишньої прем’єр-міністра немає.

«Коли набуває чинності вирок і більше немає жодних питань в суду – є всі підстави, щоб ця людина була відправлена до кримінально-виконавчої установи. У справі Юлії Тимошенко є ціла низка кримінальних справ, йде слідство. Тому як буде вирішуватись питання я зараз не можу сказати», – переконував Лавринович.

«Була команда цього нелюда, якого називають президентом» – Власенко

Влада порушує не лише власні принципи, але й судові рішення, якими для Тимошенко обрано запобіжний захід у вигляді арешту, а не утримання в колоні, її адвокат, депутат від БЮТ Сергій Власенко. Крім того, на переконання захисника, перевезення Юлії Тимошенко до харківської колонії відбулося за особистим усним наказом президента Віктора Януковича.

«Я був тут до 6 години вечора і мені повідомили про те, що ніхто не збирається Юлію Тимошенко нікуди переводити, що немає ніяких підстав. Однак вночі була команда цього нелюда, якого усі чомусь називають президентом. Ця команда була швидко виконана, тобто вночі Юлію Тимошенко підняли і близько 7 години вже її відвозили. Все це свідчить про те, що, нажаль, при владі в Україні двічі ув’язнений «зек» з мораллю садиста», – наголосив Власенко.

Група народних депутатів з фракції «БЮТ-Батьківщина» терміново відбула на Харківщину.

11 жовтня Печерський районний суд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років позбавлення волі за обвинуваченням у перевищенні влади і службових повноважень під час укладення газових контрактів з Росією у 2009 році. Апеляційний суд Києва 23 грудня залишив вирок у силі.

У листопаді стан здоров’я Тимошенко, яка з серпня перебувала в київському СІЗО, значно погіршився. За даними її захисників, вона не може рухатися через біль у спині. Натомість тюремники, посилаючись на висновки офіційних лікарів, радять колишньому прем’єрові більше рухатися.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG