Доступність посилання

ТОП новини

Корупційний вирок колишньому румунському прем’єрові


Румунія вперше після розвалу комунізму збирається відправити до тюрми колишнього прем’єра. Суд у Бухаресті в понеділок засудив до двох років ув’язнення Адріяна Нестасе за звинуваченнями у корупції. Колишній соціал-демократичний прем’єр звинувачення відкидає і називає їх політичними. Європейський Союз не раз критикував Румунію за мляву боротьбу з корупцією на найвищому рівні.

Андріана Нестасе визнали винним у тому, що він використав один мільйон 700 тисяч євро з бюджетних коштів на власну президентську кампанію 2004 року, яку програв. Компанії і державні агентства були змушені платити гроші за участь у конференції, які потім пішли на вибори. Вирок Вищого касаційного суду оголосила його представник Маріора Чоарік: «Підзахисний Андріан Нестасе засуджений до двох років тюрми і йому заборонено обіймати державні посади упродовж двох років».

За цією справою в Бухаресті засудили ще чотирьох осіб до шести років ув’язнення. 61-річний Нестасе, який керував румунським урядом протягом 2000-2004 років, заявив про політичний тиск на правосуддя і про наміри оскаржити вирок. Нестасе залишається на волі до розгляду апеляції.

Вирок у цій справі засвідчив сміливість румунського правосуддя, вважає бухарестська кореспондентка Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Сабіна Фате.

«Це історичне рішення, бо нашого прем’єра вперше послали в тюрму. По-перше, це прецедент для інших політиків, які мають спокусу використовувати політичну владу для отримання переваг. По друге, румунські лідери будуть обережнішими у справі фінансування партій», – переконана румунська журналістка.

За її словами, оглядачі в Румунії не проводять паралелей між справою Нестасе та колишнього українського прем’єра Юлії Тимошенко, ув’язнення якої вважають політичним.
Адріян Нестасе
Адріян Нестасе

Попереду новий корупційний процес

Судові процеси проти колишнього румунського прем’єра почалися ще 2006 року. Тоді він був змушений піти з посади спікера парламенту і голови Соціал-демократичної партії.

У грудні минулого року Нестасе виграв справу у Верховному суді Румунії за іншою корупційною справою. Політика підозрювали у тому, що він підкупив керівника агентства з протидії відмиванню грошей, щоб зупинили перевірку банківського рахунку його дружини. Нестасе пояснював, що 400 тисяч доларів у неї з’явилися після продажу картин і рідкісних книг тітки.

Колишній прем’єр залишається провідним членом опозиційної Соціал-демократичної партії. За даними опитувань, вона має непогані шанси виграти парламентські вибори у листопаді. Наразі не ясно, як на громадську думку вплине судовий вирок.

Нестасе, крім подачі апеляції, очікує ще третя судова корупційна справа. Екс-прем’єра також звинувачують у тому, що він задешево побудував собі розкішний будинок, бо призначив керівника будівельної фірми міністром.

Європейський Союз не раз висловлював стурбованість через брак боротьби з корупцією в Румунії. Через це, зокрема, залишається заблокованим вступ Румунії до Шенгенської зони без внутрішнього прикордонного контролю, якого Бухарест давно домагається. За кілька тижнів ЄС має оприлюднити новий звіт про те, як працює румунське правосуддя.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG