Доступність посилання

ТОП новини

Чи є підстави порушувати справу проти журналіста Усова?


Київ – Підстав для притягнення автора телевізійного фільму-розслідування про Лук’янівське СІЗО, журналіста Костянтина Усова до кримінальної відповідальності немає, заявляють в Інституті медіа права. Тим часом у Київські прокуратурі відхрещуються від намірів переслідувати Усова. Утім, в опозиції таким запевненням не довіряють і запевняють, що захищатимуть журналіста всіма можливими законними методами. А у парламентській більшості кажуть, що результатами журналістського розслідування не здивовані й пропонують збільшити фінансування пенітенціарної системи.

У Київській прокуратурі спростовують інформацію про наміри порушити кримінальну справу проти журналіста Костянтина Усова. За даними прес-служби, відомство проводить перевірку за фактами порушень, про які йдеться у сюжеті. За словами директора Інституту медіа права Тараса Шевченка, це­ – єдино можливий за законом наслідок виходу телевізійного фільму «В’язниця №1», у якому журналіст Костянтин Усов показав умови утримання в’язнів у Лук’янівському слідчому ізоляторі.
Поширення суспільно значимої інформації є законним і журналіст неповинен нести ніякої відповідальності
Тарас Шевченко

«Не існує жодних підстав для притягнення Костянтина до кримінальної відповідальності. Журналіст якісно виконав свою роботу. Розробив надзвичайно важливу, суспільно важливу тему. І, навіть, якщо у якихось питаннях можна говорити про поширення конфіденційної інформації, чи ставити питання про недозволенність зйомок, то законодавство України чітко говорить, що поширення інформації з метою задоволення інтересів суспільства, тобто суспільно значимої інформації, є законним і журналіст неповинен нести ніякої відповідальності», – сказав Радіо Свобода Тарас Шевченко.



Опозиція обіцяє захистити журналіста

Сам Костянтин Усов вважає, що влада неправильно реагує на його розслідування. За його словами, замість того, щоб вирішувати проблеми засуджених, чиновники намагаються знайти та знищити джерела інформації.

Відтак, опозиція зажадала бачити у парламенті керівника Державної пенітенціарної служби Олександра Лісіцкова з поясненнями причин неналежного утримання громадян. Крім того, депутати меншості зроблять усе можливе, щоб влада не змогла переслідувати журналіста, запевнив голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін.
Буде пропозиція – переглянути цей фільм у стінах парламенту
Андрій Кожем’якін

«Ми готуємо від двох фракцій заяву щодо захисту журналіста Усова і обов’язково у цій заяві буде пропозиція – переглянути цей фільм у стінах парламенту. Хоча б епізод цього фільму. Там страшні речі. Тому я хочу сказати, що ця людина, я маю на увазі журналіста Костянтина Усова, заслуговує на повагу. Обов’язково ми будемо тримати це питання на контролі», – наголосив Андрій Кожем’якін.

На утримання в’язниць потрібні гроші – Єфремов

Переглянути фільм та обговорити проблеми пенітенціарної служби з її керівником у парламенті можна буде вже найближчої п’ятниці, пообіцяв голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

«Ми подивилися – там жахливі речі. Наприклад, у нас багато ув’язнених, хворих на сухоти. Вони мають транспортуватися у спеціальних автомобілях, але цього немає. Є жіночі колонії, де немає води. Тому ми поставили питання ширше: у межах підготовки змін до державного бюджету знайти можливість надати пенітенціарному відомству певні кошти, які б допомогли усунути ті кричущі факти», – зауважив Олександр Єфремов.

Перевірити Київський слідчий ізолятор Генеральному прокурору у понеділок запропонував і Президент України.

Інформацію про те, що Київська прокуратура збирається порушити кримінальну справу проти автора журналістського розслідування «В’язниця №1» Костянтина Усова озвучив на погоджувальній раді голова парламентського комітету з питань свободи слова Юрій Стець.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG