Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви по дорозі на саміт у Ялті зустрінеться з Тимошенко


Президент Литви Даля Ґрібаускайте повідомила в понеділок, що візьме участь у саміті голів держав Середньої і Східної Європи, який приймає Президент України Віктор Янукович у Ялті в Криму, але по дорозі туди зустрінеться з ув’язненою колишнім Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко.

За повідомленням прес-служби литовського голови держави, можливість такої зустрічі вона обговорила в телефонній розмові з Януковичем.

При цьому Ґрібаускайте наголосила, що права людини є однією з засадничих європейських цінностей, яка стосується й України, що обрала європейський шлях. За її словами, право на належне лікування має бути гарантоване кожному, включно з Юлією Тимошенко. Цього ж вимагають і загальнолюдські принципи, додала вона.

Президент Литви наголосила, що відповідальність за дотримання прав людини стосується всіх, і побажала Україні зберегти європейську перспективу, бо це важливо і корисно і для ЄС, і для України та всього регіону.

Ізоляція України тільки відкладе її європейську перспективу, заявила Даля Ґрібаускайте.

Таким чином, вона стає, як виглядає, наразі четвертим головою держави після президентів Польщі, Словаччини і Молдови, хто підтвердив свою участь у саміті 11–12 травня.

Натомість президенти Чорногорії, Румунії, Албанії, Хорватії й Чехії відмовилися від поїздки на саміт саме на знак протесту проти порушень прав людини в Україні. Президент Німеччини не прийняв запрошення на саміт, як повідомляли, після консультацій зі своїм Міністерством закордонних справ, яке «високо оцінило» це рішення, як вважають, саме у зв’язку зі справою колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Іще кілька президентів – Болгарії, Латвії, Естонії, Італії, Австрії, Словенії – відмовилися прибути на саміт, офіційно пославшись на інші причини; при цьому в деяких випадках усе ж була висловлена стурбованість справою Тимошенко.

Президент Македонії Дьорґе Іванов іще на початку травня заявляв, що отримав запрошення на саміт, але його країна уважно стежить за становищем в Україні і «вчинить відповідно до своїх інтересів». Наразі про його рішення публічно не оголошували.

В Угорщині новообраний президент Янош Адер обійме посаду тільки 10 травня і, як припускають, у будь-якому разі не прибуде на саміт до Ялти 11–12 травня.

Міністерство закордонних справ України планувало в понеділок оголосити остаточний перелік учасників саміту, але цього не сталося.
XS
SM
MD
LG