Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція хоче позбавити недоторканності президента і суддів


Київ – Фракція Партії регіонів пропонує цього тижня взятися за скасування депутатської недоторканності. Утім, в опозиції заявляють, що більшість лише заграє з виборцями і, насправді не має намірів ухвалювати відповідних змін до Конституції. Водночас, парламентська меншість наполягає на розгляді свого законопроекту, який передбачає позбавлення недоторканності не лише депутатів, а й президента та суддів.

Парламент уже цього тижня має розглянути проект постанови про те, як розглядатимуть законопроект, яким ліквідується депутатська недоторканність, заявив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Водночас за словами голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрія Кожем'якіна, опозиція зареєструвала відповідний проект закону в апараті Верховної Ради і вже почала збір підписів 150 депутатів, необхідних для розгляду ініціативи. Утім, саме це і заважає якнайскорішому розгляду питання, сказав Радіо Свобода заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко. Опозиція виступає надто радикально за обмеження недоторканності, підкреслив він.

Ця дурниця, що вони ніби скасують статус недоторканності суддів – це тільки для тих, хто не розуміється на законодавстві
Вадим Колесніченко
«Якщо ми інтегруємося до Європи, то, безумовно, питання про повне зняття не можливо навіть розглянути. Опозиція виступає як хвалько, чи людина трохи недолуга. Ще 15 років тому прийняте зобов’язання перед Радою Європи щодо незмінності статусу суддів. Питання статусу суддів незмінне доти, доки існуватиме держава Україна. Тому ця дурниця, що вони ніби скасують статус недоторканності суддів – це тільки для тих, хто не розуміється на законодавстві», – вважає Колесніченко.

Крім того, за рішенням Конституційного Суду щодо законопроекту Президент не може бути позбавлений недоторканності, каже Вадим Колесніченко.

«Якщо вже знімати, то з усіх»

На яких нормах законодавства базується відповідне рішення Конституційного Суду, залишається невідомим для фахівців з права, запевнив Радіо Свобода заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Шкіль. Крім того, слід відрізняти повну недоторканність посадовців в Україні від захисту прав політиків та державних діячів у демократичних країнах, зазначив він.

Світова практика передбачає «доторканність» усіх і певну захищеність також усіх гілок влади
Андрій Шкіль
«Вони намагаються різними своїми популістськими заходами зменшити критику з боку суспільства за свою неспроможність довести до пуття хоча б одну реформу. Світова практика передбачає «доторканність» усіх і певну захищеність також усіх гілок влади. Там немає значення чи ти президент, чи ти сенатор, чи конгресмен, чи депутат, чи посол у Сеймі. Всі гілки влади захищають право кожного політичного діяча на висловлювання, за що не будуть притягати до відповідальності. Тому якщо вже знімати, то з усіх», – наголосив Шкіль.

Документ, на розгляді якого наполягає фракція Партії регіонів, передбачає скасувати частину 1 статті 80 Конституції, якою депутатам гарантується недоторканність.

У квітні 2010 року Конституційний Суд дозволив обмежити недоторканність парламентаріїв України. Про це йшлося в рішенні за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності вимогам Основного закону законопроекту про внесення змін до Конституції. Водночас Конституційний суд вказав, що недоторканність Президента не суперечить Конституції.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG