Доступність посилання

ТОП новини

Організатори Євробачення заплющують очі на деспотію Алієва – правозахисники


Прага – Подія, цілком протилежна святковому передчуттю фіналу конкурсу Євробачення-2012, відбулася в понеділок у центрі Баку. Поліція брутально розігнала демонстрацію на захист права вільних зібрань громадян. На думку критиків, офіційні особи пісенного конкурсу Євробачення, які у ці дні присутні на генеральних репетиціях та півфіналах, закривають очі на процвітання в Азербайджані деспотичного режиму Ільгама Алієва.

Засоби інформації Азербайджану постійно «крутять» рекламу з оптимістичною піснею конкурсу Євробачення: «Ми – герої». Все подається в контексті музичного свята, на фінал якого очікують 26 травня, у яскравих безтурботних фарбах веселого нібито життя в країні.

Але є й інший бік життя азербайджанців, який підтверджує брутальний розгін демонстрантів поліцією Баку цього понеділка.

Розгін демонстрантів у Баку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Правлячий режим Ільгама Алієва не поскупився на витрати для яскравого шоу Євробачення. Лише на концертний зал витратили понад 130 мільйонів доларів. Але спостерігачі кажуть, що влада Баку у переддень музичного свята не припиняє закривати рота журналістам, активістам, критикам режиму.

Азербайджан за підсумками 2011 року в індексі свободи слова «Репортерів без кордонів» посів 162-ге місце зі 179. Репортер Ідрак Аббасов ще не став на ноги після брутальної фізичної розправи в його ж домі з боку представників сил безпеки Азербайджану. Не припиняються погрози прихильників Алієва на адресу кореспондента Радіо Свобода Хадіджі Ісмаїлової, яка висвітлює бізнесові оборудки родини президента країни.

Представник «Міжнародної амністії» Макс Такер називає ситуацію в Азербайджані жахливою. «Є межа, яку не можна порушувати, – зазначає він. – Якщо ви ведете мову про родину президента Алієва й показуєте корупцію у правлячих олігархічних верхах, то ви ризикуєте бути атакованими режимом. Я б сказав, що ситуація зі свободою слова в Азербайджані тепер є значно гіршою, ніж у Росії чи Україні».

Контраст: в’язні сумління і свято Євробачення в Баку

У в’язницях Азербайджану нині перебуває 12 в’язнів сумління.

У Баку спромоглися випустити на волю 16 травня лише 13-го політв’язня, одного з учасників акції протесту опозиції у квітні 2011 року – Ельнура Меджідлі.

Макс Такер вважає, що організатори Євробачення не повинні заплющують очі на подібні речі. На його думку, у Європейському Союзі також мало говорять про порушення прав людини в Азербайджані через енергетичні поклади цієї країни.

Але критика таки лунає з боку деяких європейських політиків. В інтерв’ю Радіо Свобода німецький депутат Бундестагу Волькер Бек заявив, що Євробачення треба використати не для виправдання режиму, а для того, щоб привернути увагу до проблем пересічних азербайджанців.

«Такого допускати ми не можемо. У той час, коли журналістів, блогерів переслідують, у в’язницях сидять політв’язні, протестувальників б’ють на вулицях, ми мовчимо й вітаємо аплодисментами виконавців конкурсу», – зауважив німецький парламентар.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG