Доступність посилання

ТОП новини

ЄС застерігає президента Сербії не «переписувати історію»


Томислав Николич після складення президентської присяги 31 травня 2012 року
Томислав Николич після складення президентської присяги 31 травня 2012 року
Європейський Союз попередив сьогодні нового президента Сербії Томислава Николича, що не потерпить спроб заперечити геноцид босняків-мусульман у боснійському місті Сребрениці 1995 року, в якому загинули близько 8 тисяч людей.

Як наголосила речниця Європейської комісії Пія Аренкільде Гансен, «Євросоюз рішуче відкидає будь-які наміри переписати історію».

Вона нагадала, що факт геноциду в Сребрениці встановили і Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії, і Міжнародний суд.

Томислав Николич, який у минулий четвер склав присягу президента Сербії, вже в п’ятницю заявив у телеінтерв’ю, що масове вбивство у Сребрениці за національною ознакою не було геноцидом, хоча й визнав, що «окремі серби» скоїли тоді тяжкі воєнні злочини і мають нести за це відповідальність.

У липні 1995 року в Боснії і Герцеговині військові і напіввійськові підрозділи боснійських сербів почали масове вбивство босняків-мусульман, чоловіків і підлітків, у захопленому ними місті Сребрениці й його околицях. Усього тими днями в регіоні вбили понад вісім тисяч босняків.

Причетність до геноциду в Сребрениці є одним зі звинувачень проти тодішніх лідерів боснійських сербів, політичного керівника Радована Караджича й військового командувача Ратка Младича, яких нині судять у Міжнародному кримінальному трибуналі у справах колишньої Югославії.
XS
SM
MD
LG