Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті розпускають новообраний парламент


Вищий конституційний суд Єгипту виносив свої рішення 14 червня 2012 року посеред протестів під охороною поліції за загорожею з колючого дроту
Вищий конституційний суд Єгипту виносив свої рішення 14 червня 2012 року посеред протестів під охороною поліції за загорожею з колючого дроту
Вищий конституційний суд Єгипту оголосив сьогодні про розпуск нещодавно обраного парламенту країни, повідомляють єгипетські засоби інформації.

За рішенням суду, весь закон про вибори парламенту неконституційний, відтак із моменту обрання незаконний весь склад законодавчого органу і всі вже ухвалені ним рішення.

Раніше сьогодні цей же суд попереднім рішенням визнав неконституційними деякі статті закону про вибори, на підставі яких були обрані депутати нижньої палати парламенту в одномандатних мажоритарних округах, і на підставі цього оголосив нечинними третину депутатських мандатів у нижній палаті.

Крім того, окремим рішенням Вищий конституційний суд так само визнав неконституційним закон, що мав на меті заборонити участь у виборах для осіб, які обіймали державні посади за часів скиненого президента Хосні Мубарака.

Відтак стає законною участь у другому колі президентських виборів цими вихідними Ахмеда Шафіка, який недовгий час був в уряді Мубарака прем’єр-міністром в останні дні перебування того при владі.

Його супротивником є Мохаммед Мурсі, кандидат Партії свободи і справедливості, що пов’язана з поміркованим ісламістським рухом «Мусульманське братство».

Раніше військові, які керують Єгиптом із часу вимушеної відставки Мубарака в лютому минулого року, обіцяли передати владу новообраному президентові. Тепер же через відсутність парламенту законодавчі повноваження в Єгипті знову на тривалий час повертаються до Вищої ради Збройних сил.

Вибори дотеперішнього двопалатного парламенту відбувалися за складною багатоступеневою схемою і протривали загалом три місяці, з кінця листопада минулого року до кінця лютого. Ісламісти – помірковані і радикальні – набрали разом понад половину місць в обох палатах. Як вважають, визнання цього складу парламенту нечинним і нові вибори підуть на шкоду саме ісламістським силам.
XS
SM
MD
LG