Доступність посилання

ТОП новини

Військові в Єгипті не готові віддати владу?


Протест стінами Верховного конституційного суду в Каїрі, 14 червня 2012 року
Протест стінами Верховного конституційного суду в Каїрі, 14 червня 2012 року
Прага – Вища військова рада, яка керує Єгиптом з моменту краху влади Хосні Мубарака, оголосила у понеділок, що в кінці червня відбудеться церемонія передачі влади новообраному президенту. Хто точно обраний новим главою Єгипту, поки що невідомо – офіційні результати підсумкового, другого туру виборів, що відбувся 16-17 червня, військова рада збирається оголосити 21 червня. Ісламісти руху «Мусульманське братство» вже оголосили вранці в понеділок, що їхній кандидат Мохаммед Мурсі переміг на цих виборах президента країни. Його суперник, колишній прем’єр режиму Хосні Мубарака, Ахмед Шафік, відмовляється визнавати поразку і заявляє про фальсифікацію результатів голосування.

Представники руху «Мусульманське братство» вже рано-вранці у понеділок оголосили про перемогу на президентських виборах 16-17 червня свого кандидата Мохаммеда Мурсі.

«Слава Богу, з обранням Мохаммеда Мурсі ми отримали першого цивільного президента і таким чином уникнули військового правління. Із 23 січня 1952 року Єгипет перебував під владою військових, і справи наші йшли все гірше й гірше. Але тепер, дай Бог, вся повнота влади повернеться до цивільного уряду», – каже Мохаммед аль-Зіккі, один із виборців, прихильників Мурсі.

Представники урядової виборчої комісії заявили, що офіційні результати президентських виборів в Єгипті будуть відомі лише 21 червня. Речник Вищої військової ради висловив своє здивування заявою руху «Мусульманське братство» про перемогу їхнього кандидата Мохамеда Мурсі, який нібито набрав 52 відсотки голосив, а його суперник – Ахмед Шафік – 48 відсотків.

Ще у суботу, під час першого дня підсумкового голосування на президентських виборах в Єгипті, згідно з рішенням Конституційного суду, перестав діяти парламент країни, де переважали ісламісти. Повноваження парламенту, згідно з рішенням Вищої військової ради, виконуватиме саме ця рада, яка для цього ухвалила в неділю, 17-го червня, спеціальну конституційну декларацію.

Фактично ця декларація наділяє раду військових Єгипту законодавчими повноваженнями до обрання нового парламенту, включно з формуванням тексту нової конституції країни, яка буде винесена на референдум. Лише після ухвалення тексту нової конституції можуть відбутися парламентські вибори. Декларація Вищої військової Ради визначає повноваження нового президента і його право призначати кабінет міністрів та схвалювати і блокувати закони.

Військові зберігають своє правління в Єгипті – ель-Барадей

Оголошена у понеділок Вищою військовою радою конституційна декларація, яка надає їй законодавчу і фінансову владу та формує конституційну раду зі 100 осіб, котрі складатимуть проект нової конституції, вже розцінена багатьма в Єгипті як намагання військових будь-що зберегти свій контроль над державою. Про це також заявив і лауреат Нобелівської премії миру Мохаммед ель-Барадей

На ранковій прес-конференції в понеділок представники руху «Мусульманське братство» заявили, що не визнають рішення Конституційного суду Єгипту про розпуск діючого парламенту та конституційної декларації Вищої військової ради. Прихильники цього руху проголошували зранку у понеділок: «Геть владу військових!»

У численних експертів результати виборів у Єгипті викликають чимале занепокоєння. З одного боку, тривале правління військових в країні, яким чимало людей в незадоволені. З іншого – ті, хто лякають Мурсі, кажуть, що «Мусульманське братство» має наміри перетворити державу в ісламський режим і ухвалити політику обмеження прав християн і жінок.

У світі бояться дестабілізації в регіоні у зв’язку з подіями в Єгипті. Так, спостерігач від США на цих виборах в Єгипті, конгресмен Дейвід Дрейер заявив, що не дивлячись на наявність нинішніх проблем в Єгипті, в США сподіваються на подальший розвиток демократії в країні та незворотності тут політичних процесів.

Міністр оброни Ізраїлю Егуд Барак наголосив у понеділок, що необхідно зберегти міжнародний курс Єгипту при будь-яких обставинах всередині країни.

«Ми чекаємо остаточних наслідків виборів в Єгипті і сподіваємося, що при будь-яких обставинах Єгипет буде виконувати свої міжнародні зобов’язання, включно з дотриманням усіх умов мирної угоди з Ізраїлем та гарантувати безпеку на Синайському півострові», – заявив Егуд Барак заявив під час прес-конференції в Тель-Авіві після зустрічі з міністром національної оборони Польщі Томашем Симоянком.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG