Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила мовний закон регіоналів (ФОТО, ВІДЕО)


Верховна Рада України на засіданні у вівторок 248 голосами ухвалила закон про засади державної мовної політики в редакції першого читання, без урахування поданих поправок.

Голосування відбулося у перші хвилини вечірнього засідання. Перед цим депутати від Партії регіонів, які зазвичай беруть участь у силових протистояннях, зайняли місця в ложі уряду.

Незважаючи на те, що опозиціонери після того, як відбулося голосування за внесення закону до порядку денного, вирвали мікрофони на місці заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка, він пересів у крісло Голови Верховної Ради Володимира Литвина й запустив голосування звідти. Мартинюк поставив на голосування законопроект у редакції першого читання, однак номер документа він так і не назвав.

Після голосування депутат від НУНС Лілія Григорович заявила, що відбулося це з порушенням регламенту.

«Вони зробили це з порушенням регламенту, розставили своїх мордоворотів, і ухвалили у другому читанні (законопроект про мови) в редакції першого читання».

Як зазначив член фракції НУНС Юрій Ганущак, спочатку пропозиція про внесення закону до порядку денного підтримана не була. Але потім до неї повернулися і законопроект був включений до порядку денного.



Учора голова комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Володимир Яворівський повідомляв, що до законопроекту надійшло 2 тисячі 40 поправок, і на той час комітет устиг розглянути тільки близько 300 із них. Але представники Партії регіонів іще раніше заявляли, що законопроект про засади мовної політики може бути ухвалено саме сьогодні, 4 липня, або ж 5 липня.
5 червня Верховна Рада ухвалила законопроект «Про засади державної мовної політики» у першому читанні. У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі ухвалення законопроекту російська мова має стати регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України з 27. Голосування супроводжувалось мітингами прихильників та супротивників ухвалення закону.
XS
SM
MD
LG