Доступність посилання

ТОП новини

Найбільше місто Сирії готується до «масованої атаки»


Мирні жителі покидають центр міста Алеппо, 26 липня 2012 року
Мирні жителі покидають центр міста Алеппо, 26 липня 2012 року
Повстанці та мешканці найбільшого міста Сирії, Алеппо, говорять, що вони готуються до того, що урядові війська завдадуть їм масованого удару. За повідомленнями, повстанці контролюють приблизно половину майже двомільйонного міста. Урядові війська намагаються відбити його за допомогою військових літаків та гелікоптерів.

Повстанці готуються до того, що авіаційні удари, які почалися минулого тижня, посиляться. Речник повстанської армії повідомив, що і наземні урядові війська почали стягуватися до Алеппо. З іншого боку, до міста прибувають нові поповнення і з боку опозиції. Тож, за його словами, за Алеппо буде «вирішальна битва».

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей закликала військових з обох боків подбати про збереження життя мирних жителів. Вона попередила, що «вбивство цивільного населення – навмисне і ненавмисне –може розглядатися як злочин проти людяності та воєнний злочин».

Тим часом з міста втекла депутат парламенту від Алеппо Іхлаз аль-Бадаві. У своїй заяві вони написала, що до втечі з країни її змусили «репресії та дикунські тортури народу, який вимагає мінімальних прав». За повідомленнями, аль-Бадаві є першим депутатом парламенту, який покинув країну. Парламент було щойно переобрано у травні, і в ньому домінує пропрезидентська партія «Баас».

«Виглядає, що режим готує різанину в Алеппо»

Речниця Державного департаменту США Вікторія Нуланд назвала нещодавні бомбардування Алеппо «відчайдушними спробами режиму Асада втримати контроль». За її словами, дані про те, що до міста стягуються танки урядових військ, були підтверджені.

«Ми дуже занепокоєні тим, що з усього виглядає, що режим готує різанину в Алеппо», – заявила речниця Держдепартаменту.

Тим часом сусіди Сирії також виявляють занепокоєння. Ліван, Туреччина та Йорданія, які приймають у себе сотні біженців з Сирії, тепер побоюються, щоб військові дії не поширилися на їхню територію.

За повідомленнями з Йорданії, місцеві сили безпеки вже вступили в коротку перестрілку з сирійськими урядовими силами, коли ті відкрили вогонь по трьохстах біженцях, що намагалися перетнути сирійсько-йорданський кордон. В результаті двоє йорданських військових були поранені.

Туреччина також висловлює своє занепокоєння ситуацією на своєму кордоні. Прем’єр-міністр країни Ахмет Давутоглу заявив, що його уряд занепокоєний можливістю того, що ворожі формування, такі, як заборонена Робітнича партія Курдистану чи «Аль-Каїда» можуть знайти собі пристанище на прикордонній території.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG