Доступність посилання

ТОП новини

До парламенту проходить і п’ята партія – соцдослідження


Київ – П’ять політичних партій нині претендують на здолання п’ятивідсоткового виборчого бар’єру. Тепер до лідируючих Партії регіонів, «Батьківщини», «Удару» та КПУ приєдналася «Свобода». Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Соціологи відзначають, що докорінно настрої виборців не змінилися, а лише відбувається «перетікання» голосів від одних партій до інших, як усередині опозиційного електорального поля, так і всередині провладного.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися наприкінці вересня, за Партію регіонів проголосували б 23,3 відсотка виборців, за партію «УДАР» віддали б голоси 16 відсотків, за ВО «Батьківщина» – 15,1 відсотка, за КПУ– 10,1 відсотка, за ВО «Свобода» 5,1 відсотка. Відтак, «Свобода» вперше демонструє здатність подолати виборчий бар’єр, відзначив президент Київського міжнародного інституту соціології Валерій Хмелько.

Валерій Хмелько
Валерій Хмелько
«Статистично значимо зросла чисельність прихильників лише партії «Удар». Водночас, статистично значимо зменшилася чисельність прихильників «Батьківщини», Партії регіонів і партії Наталі Королевської «Україна – Вперед!», – наголосив Хмелько.

Виборці «Батьківщини» переорієнтовуються на «Удар» – Погребінський

Колишні прихильники «Батьківщини» переорієнтовуються на «Удар» через те, що Віталій Кличко має більш яскравий і зрозумілий українцям медійний образ, ніж Арсеній Яценюк, вважає політолог Михайло Погребінський.

Михайло Погребінський
Михайло Погребінський
«Одне електоральне поле, на якому конкурують «Удар» і «Батьківщина». У тому є проблема української політичної культури, що бажання голосувати надзвичайно сильно залежить від особистості, яка уособлює той чи інший список», – відзначив Погребінський.

За даними дослідження, при виборі найбільш вагомими для населення є пропозиції партії, її минула діяльність та з якими силами ця партія буде об’єднуватися у парламенті. Водночас, опитування показало, що зросла кількість тих, хто не визначився із вибором – (до 24%). На думку директора Фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної, це може бути пов’язане з тим, що виборцям вперше пред’явили бюлетень у тому вигляді, який буде під час виборів, куди включені 22 партії та вказані перші п’ятірки.

Виборці не знають про кандидатів-мажоритарників – Бекешкіна

У мажоритарних округах ситуація залишається найменш визначеною, зауважила Ірина Бекешкіна.

Ірина Бекешкіна
Ірина Бекешкіна
«17 відсотків із тих, хто збирається йти на вибори, взагалі не знають нічого про те, що є мажоритарна половина виборів. Це вражає! 36 відсотків не знають жодного кандидата на їхньому окрузі. Що стосується готовності продати свій голос – вона зменшилася. Безумовно, не продадуть свій голос 83 відсотки. Все ж у суспільстві міцніє думка, що це погано, що це засуджується», – зазначила соціолог.

Ірина Бекешкіна уточнила, що відсотки вирахувані у відношенні до тих опитаних, хто висловив готовність узяти участь у голосуванні. Водночас, готовність проголосувати висловили 77 відсотків респондентів.

Опитування проводилося в 111 населених пунктах у всіх областях України та в автономній республіці Крим за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України. Усього було опитано 2043 респонденти. Похибка вибірки не перевищує 2,2 відсотка.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG