Доступність посилання

ТОП новини

ЄС – лауреат Нобелівської премії миру (ВІДЕО)


ЄС – лауреат Нобелівської премії миру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Європейський Союз став лауреатом Нобелівської премії миру 2012 року.

Голова Норвезького Нобелівського комітету Турбйорн Яґланд, оголошуючи переможця, заявив: «ЄС і його попередники понад 60 років сприяли просуванню миру і примирення, демократії та прав людини в Європі».

У списку претендентів на Нобелівську премію миру було 188 осіб, а також 43 організації.

Серед найвідоміших діячів, номінованих на премію, – екс-президент США Білл Клінтон, колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль, туніський президент Монсеф Марзукі, а також американський військовий, рядовий Брадлі Маннінґ, який передав сайтові WikiLeaks для публікації сотні тисяч таємних урядових документів США і постав перед американським судом. Також до списку потрапила російська правозахисниця Світлана Ганнушкіна. Серед номінантів була і колишній прем’єр України Юлія Тимошенко, яка зараз перебуває в ув’язненні.

До списку претендентів також потрапив міжарабський телеканал «Аль-Джазіра», що активно висвітлює події Арабської весни.

Минулого року лауреатами Нобелівської премії миру стали президент Ліберії Еллен Джонсон-Сірліф, її співвітчизниця, активістка жіночого руху Лейма Гбоуі та одна з лідерів протестів у Ємені Таваккул Карман. Їх відзначили «за їхню мирну боротьбу за безпеку жінок та їхні права щодо повноправної участі у справі розбудови миру».

Нобелівську премію миру 2011 року отримали три жінки, президент Ліберії Еллен Джонсон Сірліф, ліберійська правозахисниця Лейма Ґбові, а також єменська активістка Арабської весни Таваккуль Карман.
XS
SM
MD
LG