Доступність посилання

ТОП новини

Черкащанам загрожує ліфтовий колапс


Черкаси – У Черкасах 20% ліфтів потребують капітального ремонту. Раніше підіймачі лагодили за кошти міського бюджету. Втім, цього року мерія запропонувала мешканцям багатоповерхівок співфінансувати ремонт. Однак депутати міськради не затвердили відповідну програму, яка, на їхню думку, «не має правових підстав». Через це незрозуміло, хто ж має платити за капітальні ремонти ліфтів.

У багатоповерхівці, в якій мешкає черкащанка Анна Харченко, ліфт мають зупинити на капітальний ремонт. Сама дівчина – активний громадський діяч – пересувається на інвалідному візку. Живе Анна на шостому поверсі, тож щоденні «опускання-піднімання» для неї і нині справжнє випробування. Із зупинкою ліфту власна квартира стане для дівчини свого роду «в’язницею».

«Яким чином я маю виходити щодня, щоб заробляти й отримувати гроші, невідомо. Яким чином я маю завершити курс лікування амбулаторного, який я зараз проходжу, також невідомо. Яким чином я маю просто виходити на вулицю, дихати повітрям, незрозуміло», – каже Анна.
Черкащанам загрожує ліфтовий колапс
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Шантаж замість утримання

Однак вплинути на ситуацію ні вона, ні інші мешканці не можуть. За два тижні до зупинки ліфту представники Придніпровської служби утримання будинків (СУБ) скликали термінові збори жителів Аниного під’їзду. Там їм і повідомили про новий експеримент мерії: співфінансування капітального ремонту ліфтів. За новою схемою, 65 відсотків коштів мають зібрати власники квартир, натомість 35 відсотків пообіцяли виділити з міського бюджету.

Лагодження ліфту у під’їзді дівчини оцінили в майже 30 тисяч гривень. Відповідно 65 відсотків, тобто 19 тисяч гривень, упродовж двох тижнів мешканці під’їзду мали б викласти з власних кишень. В іншому випадку, каже Анна, їм пообіцяли зупинити ліфт на невизначений термін.

«Ну, для пенсіонерів це взагалі непідйомна сума за півтора тижня. Тим більше, що треба ще комунальні сплачувати і за щось жити. Цікаво, що виходить так: аби люди скинулися до 17 квітня, то ліфт би зупинили ну максимум на два дні. А решту ремонтних робіт, виявляється, можна робити по ходу справи. Тобто ліфт, в принципі, продовжував би працювати. Ну це ж взагалі неподобство, це шантаж», – обурюється дівчина.

Втім, у Придніпровській СУБ Радіо Свобода запевнили: про капітальний ремонт ліфту мешканці знали завчасно, ще до зборів, тобто більше ніж за два тижні. Виявляється, усю необхідну інформацію СУБ повідомляла…через інтернет. Хоча чимало мешканців під’їзду – пенсіонери, які не користуються мережею.

Однак про те, які підіймачі потребуватимуть капітального оновлення, СУБи дізнаються від СРБП «Черкасиліфт» ще за рік до ремонту. Директор підприємства Петро Сороколєт наголошує: якщо ліфт відпрацював свій нормативний термін – чверть століття, необхідна експертиза його технічного стану та капітальний ремонт. Лише після цього експлуатацію ліфту продовжують ще на чотири роки. Втім, без зупинки перевірити стан підіймача неможливо.

«Якщо ліфт відпрацював нормативний термін, його мають зупинити. Це вже злочин. І таких в Україні вже сім осіб, кого засудили через те, що нормативний термін відпрацювали, а ліфт продовжує працювати, його не зупинили. Водночас для ремонту ліфту мешканці мають одразу зібрати гроші – ці 65 відсотків. Тому що для початку ремонту потрібно, щоб були усі запчастини. Оскільки там технологія: від одного до іншого», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Петро Сороколєт.

Мерія пропонує все зробити самотужки

Між тим на сьогодні немає жодних підстав збирати 65 відсотків коштів із власників квартир. Усе тому, що донині не затверджено програму про співфінансування капітальних ремонтів ліфтів. Її минулого тижня на сесії міської ради так і не ухвалили депутати. Хоча на доцільності такої програми неабияк наголошував міський голова Черкас Сергій Одарич.

«Наша боязнь сьогодні ухвалити це рішення означає, що фізично бюджет через два роки просто не зможе профінансувати весь обсяг робіт. Ми з вами забудемо назавжди, що таке ремонтувати школи, ремонтувати дороги, ми будемо всі кошти спрямовувати на капремонт. І через два роки нам треба буде не 247 ліфтів ремонтувати, а півтори тисячі. І ця кількість щороку буде збільшуватися», – звернувся до депутатів під час сесії Одарич.

Натомість заступник міського голови Юрій Гончаров у коментарі Радіо Свобода зауважив, що після того, як депутати «забракували» програму, увесь фінансовий тягар за капітальний ремонт ліфту лягає лише на плечі мешканців під’їзду.

«Інших джерел фінансування, тільки як за кошти мешканців, немає зараз. Вони мають право, але без співфінансування, заплатити за ремонт повністю. Якби депутати ухвалили програму, ми б пішли шляхом по співфінансуванню. Там би були і мешканці, і міський бюджет», – каже він.

Мерські ініціативи випадають з правового поля – депутат міськради

Через такі суперечності у словах представників влади мешканці Аниного будинку досі не можуть зрозуміти, хто ж оплатить капітальний ремонт їхнього ліфту: чи вони з власних кишень чи міський бюджет? Однак депутат Володимир Мамалига пояснює: капітальні ремонти фінансуватимуться виключно з бюджету.

«Безперечно, фінансуватиметься з бюджету. Будинки перебувають на балансі СУБів. І мешканці будинків не можуть платити за СУБи. Запропонована програма співфінансування ліфтів випадає з правового поля України, вона не має відповідної законодавчої бази: старший будинку буде збирати гроші, здавати в якусь приватну контору, тобто немає правових підстав», – упевнений депутат.

Цього року у міській скарбниці не заклали кошти на повне фінансування капітальних ремонтів ліфтів. Утім, на думку Мамалиги, це не проблема, адже гроші можна знайти, відкоригувавши бюджет. Тобто, «познімати непотрібні витрати на піар міського голови та непродуктивні витрати по реконструкції Хрещатика».

На сьогодні у Черкасах вже відпрацювали своє більш як 10 ліфтів. У квітні зупиниться ще понад 20 підіймачів. Загалом упродовж року капітального ремонту у Черкасах потребуватимуть 247 ліфтів.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG