Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські активісти примушують чиновників працювати


Акція в Дніпропетровську. Громадська ініціатива «ЗОВ»
Акція в Дніпропетровську. Громадська ініціатива «ЗОВ»
Дніпропетровськ – Захистити права тих, хто за кермом, запобігти корупції на дорогах і зробити спілкування водіїв з чиновниками та представниками ДАІ конструктивним – такі цілі ставить перед собою громадське об’єднання «ЗОВ», яке активно діє у Дніпропетровську. На відміну від багатьох громадських організацій, ця ініціатива постала «знизу» й реалізується винятково на ентузіазмі людей.

Примусити посадовців місцевого самоврядування виконувати свої прямі обов’язки з упорядкування доріг, а працівників ДАІ – не порушувати права водіїв, діяти чесно й прозоро – такі цілі поставили перед собою активісти громадського об’єднання «ЗОВ». «Закон один для всіх» – так розшифровується назва організації, яка нараховує близько півсотні активних членів. Ще тисяча прихильників підтримує ініціативу на інтернет-форумі організації, розповідає координатор об’єднання В’ячеслав Поїздник.

Ті, хто має юридичні знання, безкоштовно допомагають водіям-новачкам відстоювати свої права на дорогах. Крім того, активісти виявляють проблеми на магістралях міста – несправні світлофори, неналежно встановлені знаки тощо – й оперативно інформують про них чиновників та дорожні служби, а великі вибоїни та ями, які треба терміново латати, обводять білою фарбою – для зручності тих, хто за кермом, і в надії на реакцію комунальників.

З ініціативи «ЗОВу» у Дніпропетровську ліквідували ВІП-смугу на дорозі перед міськрадою. Активісти «ЗОВу» також спіймали на дорожньому порушенні віце-прем’єра України Олександра Вілкула – той їхав на мотоциклі без шолома і був змушений сплатити штраф. Крім того, «зовівці» ведуть листування з чиновниками, скаржаться на їхню бездіяльність до прокуратури. Зрештою представники влади почали дослухатись, ділиться В’ячеслав Поїзник.

«Вони всі бояться розголосу. Власне кажучи, ми тому й обрали такий шлях – про проблему треба не говорити, а кричати. Чим більше людей почує, тим швидше це примусить це примусить владу щось зробити. Якби чиновники та міліція виконували свої обов’язки добре, то нас би не було», – каже координатор.

Спілкування по-європейськи не вийшло

Втім, поки до відкритого спілкування з державними структурами ще далеко. В організації є свій сайт та форум в інтернеті, який щодня відвідують сотні дніпропетровських водіїв, залишаючи свої запитання та зауваження. В об’єднанні планували: місцеве управління ДАІ могло б виділити спеціального співробітника, який би хоч раз на день заходив на цю сторінку й відповідав водіям, як це роблять посадовці у Європі. Однак в ДАІ ідею не підтримали.

«От такий у нас діалог, ми б’ємося об велику цегляну стіну. Нам кажуть: штатом не передбачено, ніхто цим займатись не буде. Тобто ми робимо їхню роботу, фіксуємо дорожні негаразди, вносимо їх до нашого списку на сайті. Але поки ми не напишемо заяву – одну, другу, третю, – вони нічого не роблять. Що таке Німеччина, де люди скаржаться і за їхніми скаргами поліція починає діяти, і що таке Україна?!», – скаржиться В’ячеслав Поїздник.

В управлінні ДАІ цю ініціативу громадських активістів коментувати відмовились, пославшись на зайнятість.

Людьми рухає ентузіазм і бажання зробити життя кращим

Але «ЗОВ» не думає здаватися. На відміну від великої кількості українських громадських організацій, ця громадська ініціатива постала «знизу», у відповідь на дорожні проблеми міста, які не розв’язувались роками. Активісти зазначають: у них не має фінансування – ані спонсорів, ані грантів, тримаються винятково на ентузіазмі та бажанні зробити життя у своєму місті комфортнішим.

«Збираємо людей через соціальні мережі, через наш сайт. Кожен чим може, тим і допомагає. Всі наші акції – це за наш рахунок, за рахунок вільного часу. Участь добровільна, ми нікого не примушуємо. Потрапити в міськраду, в депутати – таких цілей у нас теж немає. Головна мета, з якої ми починали, – це безпека дорожнього руху, потім ми почали розширюватись», – розповідає
один з активістів об’єднання Максим Кугришев.

Тепер активісти «ЗОВу» заявляють, що окрім захисту прав водіїв, мають намір займатись захистом прав споживачів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG