Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку помили мозаїки українських художників, що терміново потребують реставрації


У Донецьку миють мозаїки українських художників, що терміново потребують реставрації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
У Донецьку активісти помили в суботу дев’ять мозаїк українських художників-монументалістів Алли Горської, Григорія Синиці та Галини Зубченко, розташовані на будівлі школи № 5. Мозаїки, зроблені в 60-х роках минулого сторіччя, займають площу понад 200 квадратних метрів.

Людмила Огнєва, яка працює в музеї «Смолоскип» і робить екскурсії по мозаїках, каже Радіо Свобода: «Монументаліст Михайло Кушнір обстежив усі мозаїки на 2008 рік, і тоді 35 відсотків площі потребували реставрації. На той час треба було двісті тисяч гривень».

Вона додає, що акція активістів приурочена ще й до 6 вересня, коли в Донецьк приїдуть на навчання директори музеїв із інших міст України, тож вона робитиме для них екскурсію та хоче показати мозаїки з кращого боку.

Активіст Ярослав Качуровський каже, що люди зібралися помити мозаїки не від партій чи громадських організацій, а як на традиційну українську толоку.

У 2012 році мозаїки внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, однак грошей на реставрацію ані місто, в комунальній власності якого є школа, ані держава так і не виділили. Документи для внесення до реєстру активісти відправили ще 2008 року.
XS
SM
MD
LG