Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані лікаря, який допоміг упіймати бін Ладена, засудили за вбивство


Шакіл Афріді
Шакіл Афріді
Суд у Пакистані визнав Шакіла Афріді – лікаря, який допоміг США упіймати лідера «Аль-Каїди» Усаму бін Ладена, – винним у скоєнні вбивства.

Як пояснили адвокати Афріді, проти нього порушили кримінальну справу через смерть у 2005 році одного з його пацієнтів. Позов подала матір загиблого, яка заявила, що Афріді не мав права оперувати її сина, бо не є хірургом.

Навесні 2011 року Шакіл Афріді влаштував у місцевості, де зрештою виявили Усаму бін Ладена, фіктивну кампанію вакцинації населення, в перебігу якої він отримав зразки ДНК мешканців будинку, де переховувався провідник терористичної мережі. Таким чином, американські спецслужби змогли вистежити і вбити бін Ладена.

Афріді арештували незабаром після вбивства лідера «Аль-Каїди». Сам він передав засобам інформацію повідомлення про те, що пакистанські спецслужби катують його за те, що він посприяв спецоперації США. Попри це, у 2012 році Афріді засудили до 33 років в’язниці нібито за членство в одному з радикальних ісламістських угруповань.

Захист Афріді заперечував висунуте проти нього обвинувачення. У серпні вирок у першій справі скасували, однак проти лікаря відкрили нове кримінальне провадження.
XS
SM
MD
LG