Доступність посилання

ТОП новини

Звіт Freedom House: Україна – одне з найнебезпечніших місць світу для журналістів


Сутичка біля адміністрації президента у Києві, 1 грудня 2013 року
Сутичка біля адміністрації президента у Києві, 1 грудня 2013 року
Спільний звіт американської неурядової правозахисної організації «Дім Свободи» (Freedom House) та Інституту масової інформації (ІМІ) з Києва про оцінку свободи слова в Україні під час її головування в ОБСЄ, тобто у 2013 році, збігся із бурхливими подіями масових народних протестів проти влади президента Януковича. Тому Євромайдани лише підсилили у цілому сумні висновки цього звіту, коли підтвердили, що Україна є державою, де робота журналістів постійно наражається на небезпеку насильства з боку влади і сил, ворожих свободі слова. За 2013 рік у середньому фізичне насильство до журналістів на теренах України проявлялося по 5–8 разів на місяць. А за час із 29 листопада по 2 грудня жертвами насильств з боку переважно силових структур стали понад 40 українських та іноземних працівників ЗМІ.

Звіт Freedom House та Інституту масової інформації (ІМІ) відзначив, що Україна зробила у 2013 році багато позитивних кроків у бік поліпшення нормативно-правової бази сприяння свободі слова та роботі журналістів і засобів інформації. Але, як сказано також у цьому документі, реалізація раніше ухвалених реформ у галузі свободи слова в Україні недостатня і це виразилося у наростанні перешкод у роботі журналістів та ЗМІ, збільшенні кількості нападів на журналістів, посиленні цензури, особливо в регіонах.

Звіт відзначає, що у середньому щомісяця в Україні реєструвалося від 8 до 15 інцидентів із перешкоджанням у роботі журналістам. Президент Freedom House Дейвід Креймер наголосив з приводу цього звіту, що «уряд в Україні не лише не зробив достатньо, щоб гарантувати захист журналістів і свободу ЗМІ, він до того ж жорстко контролює понад тисячу видань».

Зросла цензура і фізичне насильство щодо журналістів – ІМІ

В Україні значно зросла цензура, і зросла фізична агресія щодо журналістів
Оксана Романюк
«Протягом цього періоду в Україні значно зросла цензура, звузився перелік тем, на які телеканали, зокрема, передавали інформацію, і зросла фізична агресія щодо журналістів», – заявила Радіо Свобода виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк.

Вона також відзначила, що якщо у середньому за місяць у 2013 році, до середини листопада, згідно зі звітом, фізичному насиллю було піддано в середньому 5-8 журналістів, то за час Євромайданів (29 листопада – 2 грудня) понад 40 журналістів зазнали нападів, переважно силових структур держави.

45 журналістів стали жертвами нападів. Понад 20 журналістів постраждали від «Беркуту
Оксана Романюк
«45 журналістів стали жертвами нападів за цей час. Із них – 8 журналістів іноземних, 37 – українських, котрі постраждали за цей час. Це – пробиті голови, це – поламані руки, це – здебільшого черепно-мозкові травми, оскільки – били кийками. Понад 20 журналістів постраждали від дії «Беркуту», – наголосила Оксана Романюк.

Виконавчий директор Інституту масової інформації також зазначає, що в ІМІ не виключає наявність спеціальних вказівок для спецпідрозділів на кшталт «Беркуту», щоб били під час акції протесту, насамперед, журналістів. Виконавчий директор ІМІ каже, що Україна входить до 10 найбільш небезпечних для журналістів країн світу.

Я вжахнувся, коли бачив кадри з побиттям кількох журналістів на майдані Незалежності
Джеффрі Пайєтт
Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт у понеділок в Києві з приводу насильств проти журналістів сказав: «Побиття журналістів – це серйозна причина. Я багато разів наголошував, що свобода преси – це фундаментальний принци для США. Я вжахнувся, коли бачив кадри з побиттям кількох журналістів на майдані Незалежності рано-вранці в суботу. Мав це ж саме занепокоєння, коли бачив відео з побиттям журналістів під час виконання ними їхніх обов’язків під час події на Майдані у той час. Я сподіваюся, що всі офіційні особи, які відповідають за безпеку, правоохоронні органи, будуть поважати професійні обов’язки журналіста і зроблять усе, щоб уникнути повторення таких інцидентів у майбутньому під час їхньої роботи».

Хоча й влада, як мовиться у звіті Freedom House та Інституту масової інформації, й ініціювала розгляд законів про суспільне мовлення та приватизацію державних друкованих видань, та «жодний із цих законопроектів не просунувся далі другого читання в парламенті».

Вже згадана Оксана Романюк зазначила, що з понад 4 тисяч ЗМІ в Україні «лише на пальцях однієї руки можна порахувати справжні, незалежні, журналістські засоби інформації». Із 30 загальнонаціональних каналів в Україні лише 10 (зокрема, «Інтер», «1+1», «Україна», СТБ, ІСТV) мають реальну загальнонаціональну аудиторію. Та всі вони контролюються і належать медіа-групам, які є частиною великих бізнес-холдингів, котрі не мають ЗМІ за основний бізнес. Власність на ЗМІ в Україні настільки непрозора, що часто важко сказати, хто ж насправді володіє ними і контролює їх.

Інститут масової інформації та Freedom House готують спеціальний додаток до згаданого звіту про події у дні протестів, який буде розповсюджений до засідання ОБСЄ у Києві 5–6 грудня, котре відбудеться незалежно від ситуації в Україні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG